Direct naar artikelinhoud
Rechtszaak

Portier van Arnhemse kroeg weigert man om afkomst. ‘Ik discrimineer niet’

De politie kreeg vorig jaar bijna 9000 meldingen van discriminatie, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2022.Beeld ANP / Ton Toemen Fotografie

Een portier van een café in Arnhem heeft een bezoeker vanwege zijn afkomst geweigerd. Het gebeurt niet vaak dat dit soort discriminatiezaken voor de rechter komen.

‘De gezelligste bar van Arnhem’ is de slogan van een bekend café aan de Korenmarkt. Om het ook gezellig te houden staat bij de ingang een kale, stevig gebouwde portier. De 57-jarige beveiliger controleert of bezoekers de huisregels naleven en zorgt voor een ‘goede mix’ in het café. Hij noemt dit zelf ‘filteren’.

In mei 2022 willen een man en zijn vriendin rond één uur ’s ochtends het café binnengaan. De portier weigert de man, die een migratieachtergrond heeft. “Allochtonen zorgen meestal voor opstootjes”, zou hij hebben gezegd als verklaring voor de weigering. “Het is het beleid.” Het stel is overstuur, verlaat de rij en vertelt het verhaal aan passerende agenten.

De agenten gaan kort daarna naar de kroeg en horen de portier weer cafégangers met een migratieachtergrond weigeren. De uitsmijter zegt: “Jouw soort moeten we hier niet binnen hebben”. De beveiliger geeft in gesprek met de agenten aan dat het café ‘minder buitenlanders’ binnen wil hebben, omdat zij de laatste tijd voor veel problemen zorgen.

Meer meldingen van discriminatie

Twee jaar na dato moet de portier zich bij de rechter verantwoorden vanwege beroepsmatige discriminatie. De eigenaar van de bar staat ook terecht, omdat hij zijn beveiligers zou instrueren om een beperkte hoeveelheid mensen van allochtone afkomst in de club toe te laten.

Tijdens de rechtszaak in Arnhem spreekt de officier van justitie van een ‘in- en intrieste zaak’. “Discriminatie is een groot probleem in de samenleving”, zegt ze in haar requisitoir. “Veel zaken zullen de rechter nooit bereiken en daarom is deze zaak zo van belang.”

De politie kreeg vorig jaar bijna 9000 meldingen van discriminatie, een derde meer dan in 2022. Vorig jaar registreerde het Openbaar Ministerie 535 discriminatiefeiten, tegenover 417 in 2022. Een aanzienlijk deel daarvan wordt afgedaan zonder tussenkomst van de rechter, of geseponeerd. Bewijs leveren in dit soort zaken is ingewikkeld, en lang niet alle slachtoffers doen aangifte.

In de zaak in Arnhem zijn er getuigen, onder wie de toevallig passerende agenten en de vriendin van het slachtoffer. De portier noemt zichzelf een ‘flapuit’ en betitelt de beschuldigingen in de rechtszaal als ‘bullshit’. “Of iemand nou groen, geel of blauw is, het interesseert me niet”, zegt hij. Wel heeft de kroeg vervelende ervaringen met Afghaanse asielzoekers, vertelt de uitsmijter. “Zo gauw als ze binnen zijn, gaan ze gelijk aan vrouwen zitten.”

‘Het lontje is wel erg kort’

Als de officier van justitie vraagt hoe de portier ‘filtert’ wie wel en niet binnen mogen, raakt hij geïrriteerd. “Als je te veel Turken binnen hebt, krijg je problemen, daar filteren we wel op.”

De rechter komt ertussen. “Legt u dan eens uit wat u met het filteren van Turken bedoelt?”

De portier noemt het voorbeeld van een bokswedstrijd in de buurt. Als zo’n wedstrijd is afgelopen, kan er opeens een hele groep heetgebakerde toeschouwers in de rij staan om naar binnen te gaan. “Als je twintig van dat soort gasten binnen hebt, twintig Turken, Surinamers, dan gaat het mis.”

“En dat geldt niet voor witte Nederlanders?”, vraagt de rechter op rustige toon.

“Het gaat om mensen. Niet om hun kleurtje.” De portier blijft volhouden dat hij niet discrimineert. “We zaten vol, daarom mocht hij niet naar binnen. Ik heb nooit de gedachte gehad om te discrimineren. We staan puur voor de veiligheid van de mensen.”

De rechter oordeelt dat de man wel degelijk discrimineert en hij krijgt daarom een geldboete van 500 euro, waarvan een deel voorwaardelijk. De rechter spreekt de eigenaar vrij, omdat niet vaststaat dat discrimineren het beleid is in zijn kroeg.

De portier wil tijdens de zitting nog kwijt dat mensen tegenwoordig veel te snel de discriminatiekaart trekken. Zelf geeft hij aan om de haverklap uitgemaakt te worden voor ‘kankerracist’ en ‘tyfuslijer’, zegt hij. “Het lontje is wel heel erg kort.”

Lees ook:

Politie ziet de tolerantie afnemen en het gescheld toenemen

Meer mensen deden in 2023 melding van discriminatie. Burgers die er anders uitzien, iets anders geloven of voor een ander geslacht kozen, krijgen vaker kwetsende verwensingen te horen.