Halsema spreekt van ‘sombere week’ bij debat UvA-demonstraties

Nieuws
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het een ‘sombere week’ in het spoeddebat over de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de politie-inzet. ‘Het is voor het eerst dat wij hardhandig moesten optreden’, aldus de burgemeester, waarbij ze het heeft over pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvonden. ‘Geweld was deze week helaas onvermijdelijk.’
anp
vrijdag 10 mei 2024 om 17:07
Afbeelding
beeld anp

De burgemeester schreef eerder vrijdag aan de gemeenteraad namens de veiligheidsdriehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie dat de ME ‘niet zomaar was ingezet’. Ook schreef ze dat de sfeer bij de demonstraties omsloeg door ‘niet-studenten’ die vooral de confrontatie aangingen, gezichtsbedekkende kleding droegen en stenen uit de stoep haalden.

Ze geeft aan dat bij de ontruimingen bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein de politie meerdere malen heeft opgeroepen om te vertrekken voordat werd overgegaan tot geweld. De driehoek is er ‘niet blij mee’ dat de ontruiming van het tentenkamp op Roeterseiland in de nacht gebeurde. Maar volgens de burgemeester was dat toch het meest geschikte moment omdat in de nacht relatief weinig mensen in het kamp waren. ‘Er lag een aangifte, barricades zijn strafbaar, daarom moest men vertrekken.’ Daarbij noemt ze politiegeweld ‘altijd lelijk en soms onvermijdelijk’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash.

Afbeelding

Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een 'onvergetelijke' editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam.

Afbeelding

Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren.

Afbeelding

Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

Afbeelding

Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen 'absurd' en een vorm van 'nieuw antisemitisme', zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Afbeelding

Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.