Terug naar de krant

De ‘echte’ stalker uit serie Baby Reindeer treedt naar buiten na doodsbedreigingen

Leeslijst Nieuws
Netflix-hit De serie ‘Baby Reindeer’ zou gebaseerd zijn op echte ervaringen van schrijver en hoofdrolspeler Richard Gadd. De ‘echte’ stalker treedt vanwege doodsbedreigingen en intimidatie naar buiten, en ontkent nagenoeg alles.
Leeslijst

„Een waargebeurd verhaal” zal je worden voorgeschoteld, belooft Netflix in de tweede minuut van de nieuwe successerie Baby Reindeer – inmiddels drie weken lang het meest bekeken op de streamingdienst wereldwijd. De serie toont het verhaal van een worstelende komiek die maandenlang wordt gestalkt door ‘Martha’, een vaste klant uit de kroeg. Het verhaal zou gebaseerd zijn op de eigen ervaringen van hoofdrolspeler én schrijver Richard Gadd.

Maar volgens de ‘echte’ Martha klopt daar weinig van. Die 41.000 emails, waren er eerder iets van tien, plus achttien tweets en een brief op de post. En die maandenlange dagelijkse bezoeken? De 58-jarige Fiona Harvey zegt dat ze haar ‘obsessie’ hooguit „vijf of zes” keer heeft ontmoet. En de inhoud van het contact was eerder gekscherend dan intimiderend, zei ze donderdag in een uur lang tv-interview met Piers Morgan. Ze zag zich na vele doodsbedreigingen genoodzaakt om naar buiten te treden.

Gadd had wel degelijk maatregelen getroffen om de ware identiteit van ‘Martha’ te verhullen. Hij had dusdanig veel veranderd aan het personage dat de vrouw zichzelf zelfs niet zou kunnen herkennen, zei hij in eerdere interviews. Hij vertelde het verhaal al jaren in het theater, voor het eerst op het Edinburgh Fringe Festival in 2019, maar na verschijning van de serie bleken mensen onverwacht geïnteresseerd in de identiteit van Martha. In april vroeg hij fans op Instagram nog om de ingezette zoektocht te staken, maar het internet bleek niet te temmen. Mensen vergeleken Facebook-berichten uit de serie met echte, en kwamen bij Harvey uit.

Zelf heeft Gadd ernstig onder zijn stalker geleden. „Eerst vond iedereen in de kroeg het grappig dat ik een bewonderaar had”, zei hij vorige maand tegen The Times. „Toen begon ze mijn leven binnen te dringen, me te volgen, op te duiken bij mijn optredens, buiten mijn huis te wachten en duizenden voicemails en e-mails te sturen.” Hij spreekt over ruim 40.000 mails, 700 mails en 350 uur aan voicemailberichten. Hij zou er PTSS-klachten aan over gehouden hebben. Sinds Harveys optreden bij Piers Morgan heeft Gadd nog niet publiekelijk gereageerd.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in