Poetin kiest voor stabiliteit en houdt Misjoestin aan als premier

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin houdt Michail Misjoestin aan als premier. De Doema heeft de benoeming van Poetins bondgenoot goedgekeurd.
anp
vrijdag 10 mei 2024 om 15:58
Afbeelding
beeld anp

Poetin kiest hiermee voor stabiliteit en continuïteit, schrijft onder meer de onafhankelijke krant The Moscow Times. Misjoestin is loyaal aan Poetin die hem de afgelopen jaren onvoorwaardelijk heeft gesteund, onder meer bij de invasie in Oekraïne. Misjoestin is sinds begin 2020 de premier van Rusland, maar treedt weinig op de voorgrond.

Poetin begon donderdag aan zijn vijfde termijn als president en blijft nog zeker zes jaar aan de macht. Volgens de wet moest de regering vlak daarvoor aftreden, waardoor Poetin nu opnieuw een ministersploeg moet selecteren. Het lijkt er niet op dat hij daarbij zal kiezen voor grote veranderingen.

De 58-jarige Misjoestin was voor zijn aanstelling een weinig bekende figuur en blijft ook sindsdien vooral in Poetins schaduw. Hij is een technocraat, die naar verluidt geen politieke ambities had voordat hij werd gevraagd voor het Kremlin. Misjoestin werkte lang als hoofd van de belastingdienst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd.

Afbeelding

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

Afbeelding

Oud-minister van Defensie Hennis aan de slag voor VN in Libanon

Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, is benoemd tot Speciaal Coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat heeft VN-topman António Guterres maandag bekendgemaakt. Deze functie werd eerder onder anderen vervuld door Sigrid Kaag.

Afbeelding

Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had 'bloed aan zijn handen', omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

Afbeelding

Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash.

Afbeelding

Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een 'onvergetelijke' editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam.