Direct naar artikelinhoud
Incident

Zweedse politie onderzoekt ‘incident’ rond Joost Klein: mag hij meedoen of niet?

Het gebaar van Joost Klein.Beeld ANP

Joost Klein mag van organisator EBU vrijdagavond niet meedoen met de tweede generale repetitie van de finale van het Eurovisie Songfestival die zaterdag wordt gehouden.

Het onderzoek naar het ‘incident’ met Joost Klein is nog niet afgerond, laat de AvroTros weten. “Dat betekent dat Joost niet mag repeteren van de EBU vrijdagavond. De Nederlandse delegatie is continu in gesprek met de EBU.” Een vakjury beoordeelt het optreden van Klein op basis van zijn optreden in de halve finale.

Ook de politie van Malmö is betrokken bij het onderzoek naar het vermeende incident rond Klein. Dat bevestigt de politie aan de Zweedse omroep SVT. Agenten zijn in de Malmö Arena, waar het Songfestival plaatsvindt, en onderzoeken wat er is gebeurd.

Geen generale repetitie

Het publiek in de zaal van de Malmö Arena was teleurgesteld en woedend toen ze hoorde dat Klein niet live aanwezig zou zijn bij de laatste repetitie. Er klonk luid boegeroep toen de podiummanager de boodschap bracht. Toen het filmpje van Kleins Europapa op het grote scherm werd getoond, ging het publiek alsnog helemaal los. ‘Europapa’ schalde het keihard door de zaal.

Toen enkele minuten later de Israëlische inzending op het podium verscheen, werd ze uitgejouwd. Er klonk er luid boegeroep en gefluit, zangeres Eden Golan was nauwelijks nog te verstaan.

Spoorloos

Vanmiddag was Joost Klein plotseling spoorloos tijdens de generale repetitie. De rapper was eerder wel te zien tijdens de landenparade aan het begin van de show, waarbij alle landen een voor een over het podium lopen. Maar toen hij als vijfde zijn liedje moest repeteren werd plotseling het decor van Israël opgereden, het land dat na Nederland aan de beurt is. De verzamelde pers was in totale verwarring. De show ging gewoon verder en Klein was nergens te bekennen.

Enige tijd later kwam de Songfestivalorganistatie EBU met een verklaring: ze doen onderzoek naar een incident met Joost Klein. De Europese uitzendorganisatie neemt het kennelijk wel hoog op; bij de repetitie ’s middags wordt ook de puntentelling gerepeteerd en daarbij was EBU-voorzitter Martin Österdahl niet aanwezig.

Geruchtenmachine

Het blijft onduidelijk wat het ‘incident’ precies is, maar op sociale media kwam de geruchtenmachine snel op gang: zou er iets ergs met hem zijn? Of was het toch een pro-Palestijns protest? Toen Klein tijdens de landenparade over het podium liep vormde hij met zijn handen een driehoek. Dat gebaar wordt geassocieerd met de rode driehoek in de Palestijnse vlag die staat voor de strijd voor vrijheid. Het is onduidelijk of dat het incident is dat de EBU onderzoekt.

Ook werd er gespeculeerd dat zijn optreden tijdens de persconferentie na afloop van de halve finale donderdag er iets mee te maken zou kunnen hebben. Toen de Israëlische Eden Golan een een vraag niet hoefde te beantwoorden brak hij in: “Waarom niet?” Eden Golan beantwoordde vervolgens de vraag alsnog.

In het beste geval is het toch de door Gover Meit beloofde ‘maanlanding’ en onderdeel van het grote plan om de media naar zijn hand te zetten? Klein moet wel voorzichtig zijn, want de EBU kan hem diskwalificeren als hij zich niet aan de regels houdt.

Lees ook:

Het Eurovisie Songfestival is dit jaar in Malmö, Zweden, waar 37 landen strijden om de winst. Volg het laatste nieuws in ons liveblog.

Joost Klein staat de pers te woord tijdens een uitzwaaimoment bij het hotel in Malmö, voorafgaand aan de tweede halve finale van het 65ste Eurovisie Songfestival.Beeld ANP