Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Opinie
Mijn dochter zat een paar maanden geleden achter de kassa van een supermarkt die zich er graag op voor laat staan de goedkoopste in Nederland te zijn, ‘voor de basisboodschappen’ tenminste. Dat concept trekt veel mensen die vooral leven van basisboodschappen. Zo ook arbeidsmigranten.
Anna Looije • schrijver, volgt ontwikkelingen in het evangelicalisme wereldwijd
vrijdag 10 mei 2024 om 17:19 aangepast 11 mei 2024 06:45
Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.
Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak. beeld anp

Een man van Oost-Europese komaf kwam afrekenen. Mijn dochter schrok van zijn handen. Ze waren rauw en open met diepe wonden. Ze nam de man, die geen Nederlands en heel weinig Engels sprak, mee naar de personeelsruimte waar een Eerste Hulp-doos staat. Hij zag er erg moe uit. ‘Hoe komen je handen zo?’, vroeg ze. ‘Ik moet heel hard werken’, zei hij. Mijn dochter ontsmette zijn wonden en verbond hem, en raadde hem aan naar de dokter te gaan. Maar het werd duidelijk dat hij niet veel opties had, behalve doorwerken. 

Op 7 mei stond er een bijzonder lezenswaardig interview in deze krant met Rits de Boer, hoofd van de arbeidsinspectie. Hij klinkt als iemand die niet alleen een hoge functie heeft, maar ook beseft wat er aan de onderkant van de sam..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie.

De protesterende studenten hebben de eerste ronde op hun sloffen gewonnen

Geweldloos verzet, de effectiefste manier om maatschappelijke doelen af te dwingen, is zelden gezellig, aldus Lodewijk van Oord. Waarom zegevierden studenten in Londen terwijl in Nederland politiegeweld werd toegepast?

Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.

Het is onnodig om keihard op te treden tegen demonstranten. Het is net als bij baby's die huilen: demonstreren is soms de enige manier om nog iets van je te laten horen.

Demonstranten zijn als huilende baby's. Daar treed je niet keihard tegen op

Elke ouder weet: baby’s huilen. Het is een primaire reactie op iets wat dwarszit, iets wat ze zelf niet op kunnen lossen, schrijft Puk van Noort. 'Het is heel letterlijk een roep om hulp.'

Mijn telefoon werd vorig jaar gestolen en soms denk ik terug aan hoe die vervelende gebeurtenis en een smartphoneloze week zorgde voor een ongekend gevoel van vrijheid.

Mijn smartphone heeft te veel macht en richt mijn blik naar beneden. Waar is er hulp?

'Een smartphone-geleid leven zorgt voor spirituele neergang. Tabitha van Krimpen ervaart hoe de smartphone macht over haar leven heeft en neemt ons mee in de zoektocht naar vrijheid.

Wij moeten in Nederland keuzes maken hoe wij onze energietransitie willen organiseren.

Stop met vechten tegen windmolens. Wist je trouwens dat grote molens minder herrie maken?

Overal waar turbines gepland worden, wordt er heftig geprotesteerd. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat in de polders nog ruimte genoeg is, vindt Jan Buitenhuis, 'maar rondom Dronten staat het nu echt vol'.

Het Concertgebouw annuleert de optredens van het Jerusalem Quartet. Maar dat draait niet alleen om de veiligheid van mensen.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'