RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
EBU doet onderzoek

Joost Klein grote afwezige bij repetitie songfestival na incident

Joost Klein Beeld © ANP

Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisiesongfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein (26) zou als vijfde act op het podium komen, maar in plaats van de zanger verscheen zangeres Eden Golan namens Israël, die in de startvolgorde eigenlijk na de Fries komt. Joost was wel te zien in de opening van de show.

De show ging na Israël verder met Litouwen. De showleiding heeft nog geen uitleg gegeven voor de wijziging. De European Broadcasting Union (EBU) meldt dat er een onderzoek is gestart naar het incident met Joost Klein. Nederland repeteert voorlopig niet, laten ze weten.  

AVROTROS bevestigt het onderzoek van de EBU naar aanleiding van een incident. "Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt."

Update 18.33 uur: De Zweedse omroep SVT heeft laten weten dat het mogelijk zou gaan om een 'fysieke confrontatie' tussen Joost en een fotograaf.

Joost
Lees ook:
Joost Klein heeft belangrijke repetities voor de boeg na behalen finale

Aran Bade is aanwezig op locatie en noemt het een 'opmerkelijke' gebeurtenis. Hij gaat achter de schermen uitzoeken wat er aan de hand is. 

Op de beelden hieronder is te zien dat Joost wel te zien is aan het begin van de show, maar dat zijn repetitie last-minute wordt gecanceld. De props van de Nederlandse act worden tegengehouden op het podium: 

Repetities finale Joost Klein last-minute gecanceld

01:07

De tweede repetitie op vrijdagavond is een heel belangrijke. De internationale vakjury's bepalen aan de hand van deze show welke landen ze punten geven. Deze stemmen tellen zaterdag voor de helft mee. De andere helft bepaalt het publiek.

In de speciale songfestival-special van De BLVD Podcast bespreekt Aran vanuit Malmö Joosts opvallende gedrag tijdens de persconferentie na de halve finale: 

Joost
Bekijk ook:
Joost Klein na behalen finaleplek: 'Denk aan alle weeskinderen'