Direct naar artikelinhoud
Navo-operatie

Nederlandse parachutisten in Roemenië voor ‘afschrikken potentiële tegenstanders’

Parachutisten springen uit een vliegtuig tijden de internationale oefening Falcon Leap in ErmeloBeeld ANP / ANP

Dertienduizend Navo-militairen zijn betrokken bij een grootscheepse luchtlandingsoefening in Roemenië. Het doel: ‘potentiële tegenstanders afschrikken’.

De Navo zelf noemt het de ‘grootste luchtlandingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog’. Ruim 250 Nederlandse militairen, onder wie 93 parachutisten, doen de komende dagen in Hongarije en Roemenië mee aan de oefening ‘Swift Response’ van het militaire bondgenootschap.

Doel van deze oefening, met dertienduizend deelnemers uit zeventien landen, is om “militairen uit verschillende Navo-landen voor te bereiden op een mogelijke inzet in een scenario waarbij één van de landen in de coalitie wordt aangevallen door vijandige troepen”, aldus Maarten Grendel, hoofd communicatie van de 11 Luchtmobiele Brigade.

De hele maand mei worden op verscheidene plekken in Europa oefen-luchtlandingen gehouden. Zondag vertrekken de parachutisten vanuit Hongarije, om vervolgens te worden gedropt boven Roemenië, met als missie om het vliegveld van Turda te veroveren op ‘vijandelijke’ troepen. De oefening wordt geleid door Amerikaanse en Duitse strijdkrachten.

Dreigende woorden vanuit Moskou

Swift Response is onderdeel van ‘Steadfast Defender’, de grootste Navo-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog, die al in januari begon en deze maand eindigt. Liefst negentigduizend militairen doen mee, van wie vijfduizend Nederlanders. Het wordt nooit met zoveel woorden gezegd, maar de aanleiding is uiteraard de Russische invasieoorlog in Oekraïne en de dreigende woorden vanuit Moskou naar het Westen. Sinds de invasie ruim twee jaar geleden begon, is de parate Navo-troepenmacht aan de oostflank al flink uitgebreid.

Steadfast Defender is “bedoeld om potentiële tegenstanders af te schrikken en bondgenoten gerust te stellen”, zegt Grendel. “Defensie focust hiermee na jaren van relatief kleinschalige operaties weer op het voorbereid zijn op een grootschalig conflict, met de voorbereiding die daarbij hoort.”

Aan de luchtlandingsoefening in Roemenië doen in totaal tweeduizend parachutisten mee uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Roemenië, Spanje en de Verenigde Staten. Naast de landingen zijn er ook luchtmobiele operaties met helikopters en vliegtuigen, schietoefeningen met scherpe munitie en troepenbewegingen over de grond.

Lees ook:Hoe snel kunnen militairen in Litouwen zijn bij een Russische aanval?

Als de Russen aanvallen, moeten militairen in enkele dagen aan de oostgrens van het Navo-grondgebied kunnen staan. Uit de grootste Navo-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog zal moeten blijken of deze theorie in de praktijk werkt.

‘We zijn niet op zoek naar oorlog, maar we moeten er wel klaar voor zijn’

De Navo waarschuwt: oorlog is niet alleen voor militairen. Moeten we in Nederland ook reservisten klaarzetten en batterijen inslaan?

Luister ook:

Video wordt geladen...