Direct naar artikelinhoud
Men schijnt nog steeds te denken dat als Ajax een nieuwe trainer polst, Europa siddert
Spaan geeft punten

Men schijnt nog steeds te denken dat als Ajax een nieuwe trainer polst, Europa siddert

Een 9 voor Vinícius Júnior

Het is niet waarschijnlijk dat Joshua Kimmich tijdens zijn loopbaan zo’n zware avond heeft doorgemaakt op een voetbalveld. Dat juist hij, een aanvoerder van de revolte tegen Tuchel, Vinícius moest tegenkomen tijdens diens beste wedstrijd in Madrid. Ik gunde het hem bijna niet, hoewel ik pro-Madrid was.

Ook juichte ik de opstand tegen Tuchel toe. Als ooit een kleedkamer gelijk heeft gekregen, was het die van Bayern op woensdagavond. Kimmich had natuurlijk gewisseld moeten worden, of minstens een verhuisbevel naar het middenveld in de bus moeten krijgen. De wissels die Tuchel wel aandurfde waren van een ‘de wal in de sloot’-gehalte dat zijn weerga niet kende. De bodem van die wisselsloot was al bereikt met het inbrengen van de Koreaan Kim voor Sané, kort daarop opgehoogd met de lichamen van Kane en Musiala.

Let wel: het stond toen nog steeds 1-0 voor Bayern. Had Tuchel het spelen van een verlenging over het hoofd gezien? Gaf hij twee zekere penaltynemers al op in de misplaatste zekerheid van een overwinning? Was hem de totale superioriteit van Vinícius over Kimmich ontgaan? Vijf of zes keer passeerde de Braziliaan de arme Joshua alsof hij de spreekwoordelijke boomstam was. De Ligt had het geven van rugdekking beperkt nadat hij het in de 35e minuut voor het laatst had gedaan. Hij zag in dat in het centrum Bellingham en Rodrygo ook aandacht verdienden.

Kimmich was opgegeven. Ik geloof niet dat ik een linksbuiten zo met zijn back heb zien spelen. Hij was de kat die een muis voor de lol uit zijn bek laat vallen om hem vrijwel meteen weer op te happen. Coen Moulijn kon dat, Robben niet eens en Mbappé is te serieus. Vinícius kreeg er steeds meer lol in. Ten slotte schoot hij maar weer eens op doel, de beste keeper van de wereld liet los en Joselu scoorde. Tuchel voelde de bodem wegzakken en zag zijn hele leven aan zich voorbijtrekken.

Vinícius Júnior (Real Madrid) en Konrad Laimer (Bayern Munchen).Beeld AFP

Een 8+ voor Teun Koopmeiners

Aan Koopmeiners’ handelingssnelheid heb ik vaak getwijfeld. Hoe vaak behoorde hij in Oranje tot de uitblinkers? Sinds de laatste drie maanden is er iets veranderd. Koopmeiners kreeg meer vrijheid van zijn coach Gasperini, trainer van Atalanta sinds 2016. Oudere trainers hebben soms het zelfvertrouwen om hun starheid te laten varen.

Koopmeiners activiteiten bestrijken het hele middenveld van strafschopgebied tot strafschopgebied. Niet dat hij box-to-box opereert: donderdag begon hij in de buurt van De Roon om later in de tweede helft richting de positie van nummer tien te bewegen. Zo voetballend kan hij basisspeler onder Koeman worden. Hij durft vrijuit te schieten met scoren als gevolg. Kort voor tijd zag ik hem langs een back glippen als een reïncarnatie van Vinícius. Ik noemde hem Koopmeiners jr.

Isak Hien en Teun Koopmeiners van Atalanta vieren de uitslag van de halve finale tegen Marseille.Beeld Getty Images

Een 8 voor Francesco Farioli

Vrijdagavond speelt Nice tegen Le Havre. De uitslag weet ik niet op het moment van schrijven. Le Havre is net niet veilig. De meest opvallende statistiek van het team van Farioli is het aantal tegendoelpunten: 25, waarmee het zich in Europa alleen schaart onder Inter (19), Real Madrid (22) en Bayer Leverkusen (23).

Ik keek even naar Ajax: 59 tegengoals dit seizoen. Het is een ongelofelijk en onheilspellend getal: 59. Ajax kreeg dus een weigering van Potter. ‘Ajax schakelt door naar Farioli’, las ik. Men schijnt nog steeds te denken dat als Ajax doorschakelt, Europa siddert. Feit: Nice kan zich nog plaatsen voor de Champions League.

Francesco Farioli.Beeld AFP

Sportjournalist Henk Spaan recenseert voor Het Parool dagelijks spelers, coaches en andere personen in de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl

Luister onze Ajaxpodcast Branie

Video wordt geladen...