Joodse koepelorganisatie in België boos op VRT-onderbreking ESF

Nieuws
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO), de Vlaamse Joodse koepelorganisatie, heeft met afkeuring kennis genomen van ‘de volstrekt ongepaste kortstondige onderbreking’ van de live-uitzending van het Eurovisie Songfestival donderdag. Op de Vlaamse tv-zender VRT was een zwart scherm te zien met een steunbetuiging voor het Palestijnse volk. Het ging om een vakbondsactie, zo stond er te lezen. Die keerde zich op die manier tegen het optreden van Israël in Gaza.
anp
vrijdag 10 mei 2024 om 13:29
Afbeelding
beeld anp

‘Het FJO protesteert met klem tegen de volstrekt ongepaste actie van de vakbonden. Niet alleen maken zij van een entertainmentprogramma een platform voor indoctrinatie en politieke actie, daarnaast blinkt de op het scherm geprojecteerde tekst uit door volstrekte eenzijdigheid’, vindt het Forum in een verklaring. De organisatie stipt ook aan dat bij de VRT-actie ‘met geen woord’ de aanval van Hamas op 7 oktober wordt ‘veroordeeld of zelfs vermeld’. ‘Ook aan het lot van nog 130 door Hamas gegijzelde burgers wordt volstrekt voorbijgegaan.’

In het bericht van de VRT stond ook geschreven dat de staat Israël de persvrijheid vernietigt. Volgens het FJO heeft Israël juist ‘de meest vrije pers van het gehele Midden-Oosten’. ‘Israël kent een pluriforme mediacultuur. Als land in oorlog heeft het de plicht ter bescherming van zijn burgers grenzen te stellen aan ophitsing en de verspreiding van haat. Daarom heeft het recent besloten voor de Arabische zender Al Jazeera een tijdelijk uitzendverbod af te kondigen.’

Zondag werd bekend dat Israël de plaatselijke tak van Al Jazeera in het land wil sluiten. Premier Benjamin Netanyahu noemde de zender in een verklaring een ‘opruiingskanaal’. Volgens de minister van Communicatie fungeert Al Jazeera als propagandakanaal van Hamas. De zender zelf ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

Afbeelding

Oud-minister van Defensie Hennis aan de slag voor VN in Libanon

Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, is benoemd tot Speciaal Coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat heeft VN-topman António Guterres maandag bekendgemaakt. Deze functie werd eerder onder anderen vervuld door Sigrid Kaag.

Afbeelding

Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had 'bloed aan zijn handen', omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

Afbeelding

Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash.

Afbeelding

Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een 'onvergetelijke' editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam.

Afbeelding

Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren.