Terug naar de krant

Femke Halsema vlak voor spoeddebat: besluit over inzet ME ‘niet lichtzinnig’ genomen

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Het besluit om de Mobiele Eenheid (ME) meerdere dagen in te zetten bij de studentenprotesten van de UvA is „niet lichtzinnig genomen”. Dat laat burgemeester Femke Halsema (Groenlinks) vrijdag weten in een schriftelijk feitenrelaas namens de Amsterdamse veiligheidsdriehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie). De brief verscheen vlak voor het om 13.00 uur begonnen spoeddebat in de raad over de pro-Palestijnse protesten.

Het feitenrelaas beschrijft in chronologische volgorde de overwegingen van de driehoek tijdens de protesten die zich vanaf maandag op verschillende locaties in de binnenstad voltrokken — en vaak gewelddadig door de ME werden afgebroken.

Halsema schrijft dat een groot deel van de protesten op meerdere dagen en plekken vreedzaam verliep. De meerderheid van de studenten zou herhaalde oproepen om het terrein te verlaten hebben opgevolgd, waarna een groep demonstranten overbleef van wie de driehoek de intenties niet kon inschatten. Zij zouden volgens de burgemeester uit zijn op confrontaties met de politie. ME’ers werden bekogeld met stenen, zwaar vuurwerk en ammoniak en demonstranten bekladden politiebusjes met leuzen als „fascist pigs”. In totaal raakten zes agenten gewond.

Halsema schrijft dat het primair de verantwoordelijkheid is van het UvA-bestuur om te voorkomen dat haar gebouwen of terreinen worden bezet. „De politie is geen beveiligingsorganisatie”, zegt ze daarover. Op alle drie de dagen is daarom lang gewacht met politieoptredens. Het besluit om toch op verschillende momenten de ME in te zetten is volgens de burgemeester steeds genomen als sprake was van „huis- of erfvredebreuk, grove vernielingen, opstootjes”, als de bereikbaarheid van hulpdiensten niet gegarandeerd kon worden en contact tussen politie en demonstranten ontbrak.

De burgemeester roept iedereen die tijdens de demonstraties gewond raakte op om aangifte te doen of een klacht in te dienen en benadrukt dat alle inzet van geweld door de ME zal worden geëvalueerd.

Lees ook Femke Halsema vlak voor spoeddebat: besluit over inzet ME ‘niet lichtzinnig’ genomen

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in