RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Dit kost tijd'

Woede en verdriet om gestolen Dordtse struikelstenen, nieuwe plaatsen duurt maanden

Op de plek waar de struikelstenen zaten, zit nu een gat in de grond.

In de nacht van 7 op 8 mei werden in Dordrecht drie zogenoemde Stolpersteine ('struikelsteentjes') gestolen. Het plaatsen van nieuwe steentjes gaat waarschijnlijk een paar maanden duren.

Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden en de namen van de mensen worden met de hand op de nieuwe stenen gezet. Dat kost tijd,  zo verklaart de werkgroep. De nieuwe stenen worden betaald door een Dordtenaar.

'Wie doet zoiets?'

Buurtbewoner John Steegh, die de gestolen steentjes mede financierde, laat in een interview met De Dordtenaar zijn verontwaardiging de vrije loop: "Wie doet zoiets? Het kan nooit vanwege de waarde zijn, want die hebben de steentjes niet."

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) is woest over de verdwijning van de steentjes, en vindt het 'pure Jodenhaat', laat het op socialmediaplatform X weten:

Op de gestolen stenen staan de namen van Mozes Cohen de Heer en zijn dochters Rosalie en Grietje. Zij werden alle drie eind 1942 vermoord in Auschwitz.

De werkgroep gaat maandag aangifte doen van de verdwijning van de stenen. Het is niet duidelijk wie er voor de actie verantwoordelijk is. Burgemeester Kolff van Dordrecht noemde het nieuws woensdag 'buitengewoon bedroevend'.

Wat zijn Stolpersteine?

Stolpersteine zijn kleine herdenkingsmonumenten van 10 bij 10 bij 10 centimeter bij huizen waar voor of tijdens de oorlog Joden woonden die zijn gedeporteerd en vermoord in de Duitse vernietigingskampen. 

Op de steentjes staan persoonsgegevens van vermoorde Joden, zoals naam, geboortedatum en sterfdatum.