Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Graham Potter wordt niet de nieuwe trainer van Ajax, Francesco Farioli nu topkandidaat

Graham Potter wordt niet de nieuwe trainer van Ajax. Na wekenlange onderhandelingen hebben zowel de Engelse manager als de Amsterdamse clubleiding de hoop op een deal opgegeven. Voor Ajax, dat niet alleen de salariseisen van Potter als obstakel zag, geldt Francesco Farioli nu als topkandidaat.

Graham Potter, oud-manager van Brighton en Chelsea, was lange tijd in beeld om trainer te worden bij Ajax.Beeld Getty Images

Nadat de 48-jarige Potter deze week nog een tegenvoorstel deed aan Ajax, concludeerden beide partijen toch dat het beter is om de stekker definitief uit de onderhandelingen te trekken.

Die onderhandelingen gingen de voorbije weken niet alleen over het salaris van de oud-manager van Brighton en Chelsea, maar ook over de invulling van zijn staf: Potter wilde Kyle Macaulay en Bruno Saltor meenemen als assistenten. Die moesten door Ajax echter losgeweekt worden bij Chelsea.

Al met al vond de clubleiding, die ook nog mikt op terugkeer van clubicoon Christian Chivu (nu Internazionale), de met de aanstelling van Potter gepaarde kosten veel te hoog.

Daarmee komt een eind aan bijna twee maanden van gesprekken en onderhandelingen. Potter gold, mede omdat Ajax niet wilde wachten op een eventuele exit van Manchester Unitedtrainer Erik ten Hag, als topkandidaat voor de directie.

Onderhoud met Van Gaal

Alex Kroes leerde Potter in Engeland kennen. Eenmaal in dienst ging de nieuwe – toen nog – algemeen directeur, geflankeerd door directeur voetbal Marijn Beuker en hoofd scouting Kelvin de Lang, in Amsterdam in gesprek met Potter.

Terwijl Kroes werd geschorst door de club, joeg Ajax verder op de handtekening van de Brit. Zo reisde Potter onder meer af naar Portugal voor een onderhoud met Louis van Gaal, de technisch adviseur van de club.

Door de stroeve onderhandelingen met Potter kreeg Francesco Farioli steeds betere papieren bij Ajax. De 35-jarige trainer van Nice maakte tijdens de gesprekken indruk op de directie. Voor Farioli hoeft Ajax minder diep in de buidel te tasten.

Hoewel intern ook nog steeds – weinig populaire – Nederlandse kandidaten worden besproken (die wel bekend zijn met de druk op de trainersstoel in de Johan Cruijff Arena), ligt Farioli nu op poleposition om later deze maand gepresenteerd te worden als nieuwe hoofdcoach van Ajax.