Terug naar de krant

Het Uur

Dé interviewpodcast van NRC. Iedere vrijdag ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast uit een, voor deze tijd, belangrijk veld. Hoe staan zij in het leven? Wat zien zij als dé uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen wij van hen leren?

vr - 10 mei 2024
Journalist Sanne Bloemink over de zoektocht naar een oplossing voor pijn

Journalist Sanne Bloemink over de zoektocht naar een oplossing voor pijn

Leeslijst podcast Het Uur

Sanne Bloemink, journalist en schrijver, kampt al veertien jaar met onverklaarbare pijn. In haar boek ‘Pijn. Expeditie naar onbestemd gebied’, zoekt ze naar manieren om er mee om te gaan en naar een nieuwe manier van denken over pijn. Aan Pieter van der Wielen vertelt ze hoe een stoere karatetrap leidde tot een hernia. Nadat een neurochirurg haar daarvoor had geopereerd, was de hernia weg, maar niet de pijn. Het werd een pijn zonder oorzaak. Bloemink en Van der Wielen praten over de onmacht die je in zo'n situatie kunt voelen en over hoe onze samenleving graag eenduidige oorzaken zoekt voor een probleem. Over hoe je lichaam en geest niet los van elkaar kunt zien en hoe goedbedoelde adviezen van anderen niet altijd positief overkomen. Ook hebben ze het over het belang van een netwerk om je heen en over hoe onze samenleving in het algemeen wel wat meer empathie mag hebben. “Ik hoef geen medelijden, maar iets meer medeleven in de samenleving is denk ik niet echt te veel gevraagd voor mensen met pijn.”

Presentatie:
Pieter van der Wielen
Redactie:
Mira Zeehandelaar
Mixage:
Audiochef
Muziek:
Rufus van Baardwijk

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in