Direct naar artikelinhoud
Exoten

Laat de Aziatische hoornaar, hij is niet gevaarlijk en uitroeien lukt toch niet

Laat de Aziatische hoornaar, hij is niet gevaarlijk en uitroeien lukt toch niet
Beeld NurPhoto via Getty Images

Bestrijding van de Aziatisch hoornaar kost veel geld terwijl het toch niet zal lukken deze exoot helemaal uit te schakelen. Stop ermee, adviseren deskundigen. Die wesp doet amper kwaad.

Imkers gebruiken bier, wijn en suiker om de Aziatische hoornaar in de val te lokken. Zo hopen ze te voorkomen dat deze invasieve exoot zich vergrijpt aan hun honingbijen. De 2 tot 3 centimeter grote wesp jaagt op insecten en kiest voor soorten die eenvoudig beschikbaar zijn. Voor de inheemse biodiversiteit vormt de Aziatische hoornaar daardoor geen bedreiging.

Hij is dat evenmin voor de volksgezondheid, schrijven Theo Zeegers en Rick Buesink van EIS-Kenniscentrum Insecten in een beleidsadvies aan de provincie Noord-Holland. Ze adviseren daarom geen miljoenen te investeren in bestrijding van deze relatief nieuwe bewoner van de lage landen. Het is verstandiger om haar aanwezigheid te accepteren en ermee te leren leven.

Vorig jaar ruim 500 nesten

Noord-Holland vroeg advies omdat de Aziatische hoornaar, die zoals de naam al aangeeft niet van hier is, langzaam oprukt naar het noorden. De exoot trok begin deze eeuw vanuit het zuidwesten van Frankrijk via België omhoog en is sinds 2017 in Nederland, nu nog vooral onder de grote rivieren waar hij vorig jaar ruim 500 nesten had. De groei gaat nu snel, met een factor zeven per jaar, voorspellen de insectendeskundigen. Noord-Holland moet dit jaar al rekening houden met tientallen nesten.

Maar is dat gevaarlijk? Omdat het gaat om een wesp en dan ook nog een forse, is de komst van deze soort omgeven door angst. Zeegers en Buesink proberen die de kop in te drukken. De toename gaat nu weliswaar snel en de nesten kunnen uitdijen tot grote bollen, maar omdat ze vaak hoog in de bomen hangen zijn de risico’s op steekincidenten veel kleiner dan bij de Europese hoornaar of de limonadewesp. Gevaar schuilt vooral in ondeskundige bestrijding of snoeien van hagen met nesten.

Als exoot staat de Aziatische hoornaar wel op de lijst van te bestrijden insecten. Maar de deskundigen vinden dat niet echt nodig. Economische schade is er nauwelijks, alleen bij druiven maar die worden in Nederland niet veel geteeld. En de bestuiving loopt geen enkel risico. Ook de jacht op honingbijen, die een gemakkelijke prooi zijn, leidt niet tot sterfte onder volken. De bijen hebben veel meer te lijden onder de varroamijt.

Twee miljoen euro

Ultra lichtgewicht zenders maken de opsporing van nesten steeds gemakkelijker. Toch zien de deskundigen weinig in het opvoeren van de bestrijding. Die kost dit jaar al twee miljoen euro en dat bedrag loopt op tot tientallen miljoenen, terwijl in andere landen is gebleken dat het toch niet lukt om de soort uit te roeien. EIS noemt dat het najagen van een luchtkasteel.

De Aziatische hoornaar is een grote soort wesp met een zwart borststuk, een oranje band op het achterlijf en gele uiteinden aan de poten. De (beschermde) Europese hoornaar is iets groter en heeft meer geel en ook rood op haar lijf.

Lees ook

Help, de wilde Aziaat rukt op. ‘We zullen met deze forse wesp moeten leren leven’

De Aziatische hoornaar, een forse wesp die wel 3 centimeter groot kan worden, rukt op in ons land. Volgens bijenhouders is dat een bedreiging voor de biodiversiteit. Bestrijding is duur en gebeurt niet overal gericht.