Direct naar artikelinhoud
Boekrecensies van de week: Ondernemers in het wild, Tijdelijke helden, Caledonian Road & De lijst van Violet Sopjes

Boekrecensies van de week: Ondernemers in het wild, Tijdelijke helden, Caledonian Road & De lijst van Violet Sopjes

Lees hier de belangrijkste boekrecensies uit weekendmagazine Tijdgeest van deze week.

Ondernemers in het wild. Het ontluisterende verhaal van een club witte weldoeners in Afrika

Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen dook in African Parks: een natuurbeschermingsorganisatie met 22 wildparken in twaalf landen. Hij stuitte op een rijke witte mannenclub, martelverhalen en intimidatie... Voor zijn nieuwste boek interviewde Van Beemen honderden betrokkenen, van ex-rangers, medewerkers, bestuurs­leden, dorpshoofden, lokale bewoners tot slachtoffers van geweld, in verschillende parken in Zambia, de Democratische Republiek Congo, Malawi en Benin. Ondernemers in het wild is een relevant boek over de erg lelijke kantjes van dit militaristische natuurbeheer.

Lees hier de hele recensie van Erik van Zwam

Ondernemers in het wild. Het ontluisterende verhaal van een club witte weldoeners in Afrika

Tijdelijke helden. Verzamelde gedichten

Veel schrijvers vrezen hun biografie maar de dichter W.H. Auden had er een uitgesproken hekel aan. Zijn persoonlijkheid moest je maar uit zijn poëzie halen. Was het angst voor ongewenste openbaringen of een redelijk besef dat een leven in al zijn gelaagdheid niet valt samen te vatten? Auden was geen dichter die het om de schoonheid van de taal te doen was, aan een vriend schreef hij eens dat je met je pik en niet met je kop moest schrijven. Het ging hem om het oproepen van oer­ervaringen en -gevoelens.

Lees hier de hele recensie van Rob Schouten

Tijdelijke helden. Verzamelde gedichten

Caledonian Road

Caledonian Road is een frisse satire over man in midlifecrisis, die nu eens niet gaat over seks of liefde, maar over loyaliteit en medeplichtigheid. Een verhaal tussen ouders en kinderen, broers en zussen, mensen die dachten elkaar te kennen. Wanneer laat je iemand vallen? En wanneer is iemand diep genoeg gevallen om hem of haar weer toe te laten? Een ontroerende rode draad is die waarin Campbell, zijn vrouw en twee kinderen elkaar steeds in een ander licht zien, van elkaar af en naar elkaar toe bewegen.

Lees hier de hele recensie van Vrouwkje Tuinman

Caledonian Road

Jeugdboek: De lijst van Violet Sopjes

David Vlietstra nieuwste boek, De lijst van Violet Sopjes, ziet er dankzij de grafische tekeningen van Yoko Heiligers bijzonder aantrekkelijk uit en is inhoudelijk een grote verrassing. De originele geest van de introverte Violet neemt je meteen voor haar in. Ze is in behandeling bij een psycholoog, omdat ze aan iets lijdt wat je een sociale angststoornis zou kunnen noemen. Die term gebruikt Vlietstra niet, maar hij laat Violet vertellen dat ze houdt van orde, graag controle heeft en ontmoetingen met anderen vaak zo spannend vindt dat ze die vermijdt. De ontroerende ontwikkeling die Violet uiteindelijk doormaakt biedt de nodige hoop.

Lees hier de hele recensie van Bas Maliepaard

Jeugdboek: De lijst van Violet Sopjes