Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Helpt het armlastige Telstar Ajax op de valreep aan de landstitel?

Ajax kan zaterdag de landstitel prolongeren, op voorwaarde dat Telstar dan Twente van de winst afhoudt. Dat zou een stunt van jewelste zijn van de nummer een-na-laatst, die de eindjes aan elkaar knoopt om te overleven. ‘Als we de eerste dertig, veertig minuten doorkomen, is misschien iets mogelijk.’

Technisch directeur/assistent-trainer Hans de Winter (midden) met de Telstarselectie op het terrein van de Haarlemse amateurclub DSS.Beeld Eva Plevier

Zou het dan toch nog? Lange tijd stond Ajax op straatlengte achterstand van FC Twente. Maar in het zicht van de finish heeft de koploper knikkende knieën. Na twee opeenvolgende nederlagen kunnen de Amsterdammers zaterdag, op de laatste competitiedag, alsnog kampioen worden. Dan moeten ze de op papier lastige uitwedstrijd tegen ADO Den Haag winnen. En Twente moet in de eigen Grolsch Veste níét winnen van Telstar.

Dat laatste is onwaarschijnlijk. Telstar staat een-na-laatste, met een negatief doelsaldo van 51. Vóór de winterstop sprokkelden de ‘Witte Leeuwinnen’ elf punten bij elkaar. Daarna behaalden ze er slechts één. Maar, zoals Ajaxcoach Suzanne Bakker na de kansloos van Chelsea verloren Champions Leagewedstrijd tegen de Engelstalige pers zei over de return: “The ball is round.”

Dát Telstar kan stunten, bleek begin dit seizoen, toen het Ajax op 0-0 hield. “Toen kregen wij tien minuten voor tijd de beste kans van de wedstrijd,” weet technisch directeur Hans de Winter nog.

Daar staat tegenover dat thuis met 7-0 van Twente werd verloren. “Dat was de competitiestart. Omdat we na de eerste twee wedstrijden een paar weken vrij hadden, hebben we die beschouwd als verlengde voorbereiding,” aldus De Winter. “We kwamen toen van ver.”

Ajax trakteer op bier

Een van de laatste veldtrainingen voor het duel tegen Twente wordt afgelopen woensdag vanaf de kant gadegeslagen door Felice Hermans. De aanvoerder is sinds februari uitgeschakeld met een zware knieblessure. “Als we de eerste dertig, veertig minuten doorkomen is misschien iets mogelijk,” zegt ze. “Ajax heeft ons van alles beloofd: we mogen op hun kampioensfeest komen, ze trakteren op bier. Maar ook zonder dat zijn we afdoende gemotiveerd hoor, je wil niet dat je tegenstander uitgerekend tegen jou kampioen wordt.”

De training is zoals gebruikelijk niet bij Telstar in Velsen-Zuid, maar 6 kilometer verderop in Haarlem, bij amateurclub DSS. In eigen stadion kunnen ze alleen voor de thuiswedstrijden terecht. Door de week zijn de kleedkamers verhuurd aan een fysiotherapiepraktijk.

Zo knoopt Telstar de eindjes aan elkaar. Technisch directeur De Winter is tevens assistent-trainer. Voor 300 euro kun je persoonlijk sponsor worden van een speelster, in ruil voor een diner en een wedstrijdshirt. Voetbalcommentator Leo Driessen, kind aan huis bij de club, sponsort aanvaller Jannette van Belen.

Onkostenvergoeding

Telstars begroting van 4 ton steekt schril af bij die van FC Twente (circa 1,5 miljoen euro) en Ajax (naar schatting 2 miljoen). Waar bij de Amsterdammers iedereen minimaal het minimumloon krijgt, heeft Telstar welgeteld zeven contractspeelsters. De rest moet het doen met een onkostenvergoeding van een paar honderd euro. Op één na (de Japanse oud-international Chinatsu Kira) combineren ze voetbal met een studie of baan.

Van de ticketverkoop moet Telstar het niet hebben, het gemiddeld aantal toeschouwers ligt iets onder de 400. Thuis tegen Fortuna (0-8) werd een record verbroken: 623 bezoekers.

Voor De Winter geen reden de ambities bij te stellen: binnen een paar jaar in de bovenste helft van de ranglijst staan. “Als de speelsters meer tijd kunnen besteden aan voetbal, gaan de prestaties omhoog en trek je meer publiek.”

Dat zou de KNVB zich moeten aantrekken, meent De Winter. “De bond wil het gat met de competities in landen als Engeland en Spanje verkleinen, maar komt financieel niet over de brug. In Duitsland krijgen clubs veel meer steun.”

Zestien contractspelers

Als het aan de KNVB ligt, gaan de eisen voor deelname aan de eredivisie omhoog. Waar clubs nu kunnen volstaan met vier contractspelers, moeten er de komende drie jaar steeds jaarlijks vier extra bijkomen. In seizoen 2026/2027 zou Telstar dan zeker zestien spelers met een arbeidscontract hebben.

Dat gaat te snel, zegt De Winter. “Twee jaar geleden ging de KNVB akkoord met ons plan om geleidelijk te groeien naar twaalf contractspelers. Op die manier kunnen we meer geld steken in de jeugdopleiding. Met wat er nu voorligt, gaat bijna alles straks op aan salarissen, tenzij we onze begroting met een paar ton weten te verhogen.”

De twaalf clubs in de eredivisie krijgen ook geen (rechtstreekse) tv-gelden, al zijn er in de nieuwe deal van de KNVB met ESPN meer live-uitzendingen. “Eerst speelden we op vrijdagavond, zodat de speelsters zich in het weekend konden focussen op werk of studie. Nu spelen we zaterdag of zondag en kan dat niet meer. Dat heeft grote impact. Wat krijgen we daarvoor terug?”

‘Niet zielig’

Toch waakt De Winter voor ‘een zielig verhaal’ over de vooruitzichten van Telstar Vrouwen. “We zijn niet zielig. Maar feit is dat geen enkele club in de eredivisie er geld aan overhoudt. En nu wil de KNVB tijdens de wedstrijd de regels veranderen. Dat is eigenlijk niet eerlijk.”

Ziet hij kansen voor een stunt tegen FC Twente? “Door blessures en het vertrek van Samya Hassani naar Fenerbahçe (de eerste transfer van Telstar Vrouwen, naar verluidt voor circa 10.000 euro) hebben we het na de winterstop moeilijker. Het is een jong team dat doorgaans goed aan de wedstrijd begint, maar na een tegenslag ver weg kan zakken. De kunst is om zo’n tegenslag zo lang mogelijk uit te stellen.”

Over de auteur: Bas Soetenhorst maakt voor Het Parool geregeld onderzoeksverhalen en schrijft over uiteenlopende onderwerpen, van Ajax tot onderwijs. Eerder deed hij verslag van de landelijke en Amsterdamse politiek, waarover hij ook enkele boeken schreef.