Netanyahu: ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten

Nieuws
Israël zal zich ‘met hand en tand’ verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. Dit liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een videoboodschap weten. De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder dat de Verenigde Staten geen wapens meer aan Israël leveren als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.
anp
vrijdag 10 mei 2024 om 05:24
Afbeelding
beeld anp

Israël zegt dat het onmogelijk is om Hamas te verslaan zonder Rafah in te nemen. In een interview op de Amerikaanse televisie zei Netanyahu ook dat hij hoopt dat hij en Biden hun meningsverschillen over de oorlog in Gaza achter zich kunnen laten.

‘We waren het vaak met elkaar eens, maar we hadden ook onze meningsverschillen. We hebben ze kunnen overbruggen. Ik hoop dat we ze ook nu kunnen overbruggen, maar we zullen doen wat we moeten doen om ons land te beschermen’, zei Netanyahu in het Amerikaanse praatprogramma Dr. Phil Primetime.

Volgens Netanyahu moeten Israëlische troepen Rafah binnentrekken om de overgebleven bataljons van Hamas te vernietigen. ‘We moeten de overwinning behalen. Dat betekent dat we al deze bataljons moeten vernietigen, en dat zullen we ook doen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Iran gaat oorzaak dodelijke helikoptercrash Raisi onderzoeken

De Iraanse militaire stafchef Mohammed Bagheri heeft een onderzoek ingesteld om de oorzaak te onderzoeken van de helikoptercrash waarbij president Ebrahim Raisi omkwam. Een 'hooggeplaatste commissie' moet het onderzoek uitvoeren, schrijft persbureau ISNA.

Afbeelding

Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

Afbeelding

VN-Veiligheidsraad houdt minuut stilte voor Iraanse president

Leden van de VN-Veiligheidsraad hebben maandag een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de Iraanse president Ebrahim Raisi en zijn gevolg, die omkwamen bij een helikoptercrash.

Afbeelding

Palestina Komitee betwijfelt of arrestatiebevelen er komen

Het Nederlands Palestina Komitee betwijfelt of er daadwerkelijk arrestatiebevelen zullen worden uitgevaardigd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister Yoav Gallant van Defensie.

Afbeelding

Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk.

Afbeelding

Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.