Terug naar de krant

Joost Klein pakt finaleplaats Eurovisie met energieke uitvoering van Europapa

Leeslijst Nieuws
Eurovisie Songfestival Joost Klein viel donderdagavond op met zijn energieke ‘Europapa’, waar ook vanuit de zaal op werd meegehakt. De uitvoering van het liefdeslied van de Israëlische zangeres Eden Golan verliep zonder ongeregeldheden vanuit het publiek.
Leeslijst

Zoals verwacht heeft Joost Klein donderdagavond met zijn nu-al-klassieker Europapa de finale bereikt van het Eurovisie Songfestival. Komende zaterdag neemt de 26-jarige Klein het op tegen 25 andere finalisten. Ook Israël heeft zich geplaatst voor de finale. Toen dat bekend werd, klonk er gejoel in de zaal.

Klein mocht als allerlaatste van de avond zijn happy hardcore-knaller ten gehore brengen, wat hij met power deed en tot grote vreugde van een uitzinnig publiek. De Fries stapte op de maat van de pompende beat over een draaiende wereldbol, al moest zijn stem in het eerste couplet nog wat op gang komen. Na het eerste refrein was het echter knallen en schreeuwde Klein zijn teksten met energie van het podium. Hierna kwam de door Paul Elstak bewerkte gabberbeat, waar gretig op gehakt werd op de bühne - én in de zaal.

Foto Corinne Cumming/EBU
Foto Corinne Cumming/EBU
Foto’s Corinne Cumming/EBU

In zijn element

Op het kruisvormige podium in de Malmö Arena was de Friese performer Joost Klein in zijn element. De uitvoering van zijn liedje met zijn twee vrienden liep gesmeerd: de muziek zweepte op, het gedeelte met gabbermuziek deed het dansvuur oplaaien en het publiek in de zaal brulde zijn ‘Europapa’ luidkeels mee. De act die gaat van hakken tot huilen, van melige jaren negentig referenties naar een topzwaar persoonlijk gevoel, werd goed ontvangen.

Al als derde kreeg Klein te horen dat hij namens Nederland door was naar de finale. In de uitzending reageerde hij uitzinnig. Na afloop bij de persconferentie was daar weinig van te merken. Klein koos voor ontregeling. Hij schoof met de Nederlandse vlag over zijn hoofd aan bij de andere negen finalisten, ging bij hun interviews weerspannig onderuit liggen en kamde zijn haar. Later zei hij dat zijn gedachten uitgingen „naar alle wezen in de wereld”.

Er kon geen misverstand over bestaan. Joost Klein deed het voor zijn ouders die hij verloor op jonge leeftijd. Voor de show postte hij nog een emotioneel bericht op Instagram hoe hij hoopte dat ze trots waren en hem zagen, waar ze ook waren. Die tragiek heeft hij invoelbaar gemaakt. Kleins optreden was een van de hoogste beoordeelde optredens van de avond.

Plaatsing voor de finale

Donderdagavond streden zestien landen om een plek in de finale, maar slechts tien mochten door. Dat waren in de tweede halve finale, naast Nederland en Israël, Zwitserland, Griekenland, Estland, Georgië, Oostenrijk, Letland, Noorwegen en Armenië.

Tegen de deelname van Israël, dat donderdag als veertiende mocht optreden, demonstreerden eerder op de dag nog duizenden mensen in het centrum van Malmö. Tijdens het optreden van Eden Golan was enkel gejuich vanuit het publiek te horen. De Israëlische publieke omroep KAN had er eerder bij Eurovisie op aangedrongen te voorkomen dat activisten de show zouden verstoren met gejoel of boegeroep, zoals eerder gebeurde tijdens de generale repetitie.

Tijdens het optreden van Eden Golan.
Foto Alma-Bengtsson/EBU
Foto Corinne Cumming/EBU
De optredens van Eden Golan voor Israël en Gåte voor Noorwegen, ze bereikten allebei de finale.
Foto’s Alma Bengtsson/EBU en Corinne Cumming/EBU

Na de kwalificatie voor de finale steeg Israël direct heel hard naar de tweede plaats bij de bookmakers. Bij de persconferentie na afloop werd Eden Golan gevraagd of ze door haar deelname de andere deelnemers niet in gevaar bracht. Ze zei: „We zijn hier allemaal voor één reden. De EBU neemt alle voorzorgsmaatregelen om dit een veilig en verbonden event voor iedereen te maken. Dus ik denk dat het veilig is. Anders zouden we hier niet zijn.”

Dinsdag mochten kijkers stemmen bij de eerste halve finale, waarna ook tien landen door mochten naar de eindstrijd van komende zaterdag. De gelukkigen waren die dag Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en Luxemburg. De zogeheten ‘Grote Vijf’ Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hoeven niet te strijden: zij zijn automatisch gegarandeerd van een finaleplek. Ook gastland Zweden mag sowieso meedoen aan de finale van zaterdag.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in