Direct naar artikelinhoud
Malmö

Joost Klein hakkend door naar finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein tijdens de tweede halve finale.Beeld AP

Het is Joost Klein gelukt om voor Nederland een plekje te bemachtigen in de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö.

Er was veel afwisseling en vrolijkheid in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. De Nederlandse Joost Klein mocht als laatste het podium betreden om zijn Europapa te zingen. Het was een doorslaand succes. De hele zaal, voor een groot deel gevuld met vrolijk uitgedoste Nederlanders, hakte er lustig op los en zong uit volle borst mee. ‘Europapa-pa-papa’, galmde door de Malmö Arena op donderdagavond. Uiteraard lukte het Nederland om te kwalificeren voor de finale op zaterdag.

Eden Golan zingt Hurricane in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.Beeld ANP / EPA

In de tweede halve finale was het ook de beurt aan Israël. Vooraf was de organisatie gespannen of en wat voor protesten er zouden komen. Voor aanvang van de show was er een kleine rel toen zo'n vijftig pro-Palestijnse demonstranten plotseling opdoken uit het metrostation voor de Arena. Even zo snel werden de groep met vlaggen en drums weer terug de metro ingeduwd door zo'n dertig agenten die uit het niets leken te verschijnen.

Palestijnse vlaggen zijn verboden in de Malmö Arena en diverse artiesten die verborgen boodschappen mee het podium opsmokkelden werden door de EBU berispt. Tijdens een generale repetitie met publiek werd zangeres Eden Golan uitgejoeld toen ze haar liedje Hurricane zong. Ook was het toch iemand gelukt een Palestijnse vlag mee naar binnen te nemen, maar dat werd door de regie handig buiten beeld gehouden. Tijdens de liveshow was er niets te zien van protesten.

Nemo doet acrobatische toeren.Beeld AFP

De hele show was een heerlijke Eurovisie-beleving, de meeste saaie liedjes zaten in de eerste halve finale op dinsdag. Een hoogtepunt was het bijzondere optreden van de Zwitserse Nemo, die acrobatische toeren uitvoerde op een halve tol terwijl hen het liedje The Code zong. Het is een van de topfavorieten bij de bookmakers en een finaleplaats leek vooraf al een zekerheidje. Nemo is na de Ierse Bambi Thug, de tweede non-binaire persoon die een ticket voor de finale binnenhengelt.

Slimane in een wolk van rookmachines.Beeld REUTERS

Verrassend was het optreden van de Franse deelnemer Slimane, die de laatste dagen stijgt in de ranglijsten, en inmiddels volgens de bookmakers meer kans maakt op de winst dan Joost Klein. Het liedje Mon Amour is een van de weinige ballads dit jaar en hij zong het in zijn eentje op het toneel in een wolk van rookmachines. De kleine setting maakte grote indruk, en het stukje a-capella aan het einde zorgde voor een ademloze stilte in de zaal. Frankrijk is een van de Big Five, de landen die het meest meebetalen aan het Songfestival, en is dus al gekwalificeerd. Dit jaar mogen alle landen van de Big Five ook optreden in de halve finales.

De podiumact van Megara is een soort horrorgame met suikerspin-jus.Beeld REUTERS

Volgens de bookmakers eindigt San Marino dit jaar als laatste en het kwalificeerde dan ook niet voor de finale. Maar van de podiumact had het kleine landje zeker werk gemaakt. Door de beelden op het grote ledscherm leek het alsof Megara rondliep in een roze horrogame. Helaas trok het Eurovisiepubliek het liedje 11:11 slecht. Het is een ontoegankelijk rocknummer dat lonkt naar de metal, of misschien toch een metalnummer dat lonkt naar punkrock.

De show was weer in goede handen bij de presentatrices Petra Mede en Malin Åkerman. Mede deed zelf nog een interval-act waarin ze zong dat de Zweden een beetje te veel van het Songfestival houden, verwijzend naar het recordaantal keren dat ze hebben gewonnen. Ook kwam Käärijä, de Finse inzending van vorig jaar, nog een stukje zingen van zijn hit Cha cha cha.

Nu in de halve finales het kaf van het koren is gescheiden, wacht zaterdag een afwisselende show, mét Joost Klein. Die is bij de bookmakers inmiddels weer een plekje gedaald, maar dit jaar is een vrij onvoorspelbaar Eurovisie Songfestival, dus wie weet wat er nog kan gebeuren.

Landen die door zijn naar de finale op zaterdag:

Nederland
Zwitserland
Griekenland
Israël
Armenië
Noorwegen
Georgië
Letland
Oostenrijk
Estland

De afvallers:

Denemarken
San Marino
Albanië
Tsjechië
Malta
België

De andere landen die we zaterdag in de finale zien:

Servië
Portugal
Slovenië
Oekraïne
Litouwen
Finland
Cyprus
Kroatië
Ierland
Luxemburg

Lees ook:

De Zwitserse Nemo is van plan om de code van het Songfestival te kraken

Joost Klein neemt het donderdagavond in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival op tegen onder anderen Nemo. ‘Ik kan queer-pret hebben dankzij mijn familie.’