Pro-Palestijnse demonstranten afgevoerd bij Malmö Arena

Nieuws
Een tiental pro-Palestijnse demonstranten is bij de ingang van de songfestivallocatie Malmö Arena hardhandig afgevoerd door de politie. Ze riepen leuzen en zwaaiden met Palestijnse vlaggen uit protest tegen de deelname van Israël vanwege de oorlog in de Gazastrook. Israël komt donderdagavond in actie tijdens de tweede halve finale.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 20:21 aangepast 21:33
Afbeelding
beeld anp

Ook verder van de ingang stonden mensen te demonstreren. De Zweedse politie was er snel bij toen de dertig tot veertig demonstranten uit het metrostation tevoorschijn kwamen en leuzen begonnen te roepen. Ook zwaaiden ze met Palestijnse vlaggen uit protest tegen Israëls deelname.

Zeker vijftig agenten drongen de groep, met behulp van de Deense politie, terug het plein af waar ze uiteindelijk uit beeld van de fans waren. Een enkele demonstrant werd afgevoerd.

Vlak voor het grotere protest begon, werd al een stel andere betogers hardhandig verwijderd. Zij toonden een grote vlag met daarop de tekst 'Welcome to Genocide Song Contest'.

Eerder op donderdag was er ook een protestmars in de Zweedse stad. Daar deden volgens de politie tussen de 10.000 en 12.000 mensen aan mee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

Afbeelding

Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet.

Afbeelding

Oud-president Zuid-Afrika mag toch niet meedoen aan verkiezingen

De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof heeft dat maandag besloten, nadat een lagere rechtbank Zuma's deelname vorige maand juist had goedgekeurd na een eerdere uitsluiting door de kiescommissie.

Afbeelding

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

Afbeelding

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime.

Afbeelding

Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een 'bijdrage van onschatbare waarde' heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen.