Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

Nieuws
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. ‘Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken’, zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 20:23
Afbeelding
beeld anp

Halsema staat achter het optreden van de agenten. ‘Woensdag ging het om mensen die binnendrongen bij het gebouw en gruwelijke vernielingen hebben aangericht. Dat is geen demonstratie meer en dan mag de politie optreden.’

Volgens Halsema ontstond er een gevaarlijke situatie voor de inwoners en het personeel van de UvA. ‘Cateringpersoneel en medewerkers is zelfs onder dwang verteld dat ze direct moesten vertrekken. Daarmee zijn strafbare feiten gepleegd’, aldus de burgemeester.

Het gebruik van geweld is volgens Halsema altijd een ‘heel weloverwogen’ beslissing, niet eentje die je in een minuut neemt. ‘Dat wordt grondig voorbereid en daarvoor is bijstand van agenten uit het hele land nodig. Je weet nooit helemaal zeker of er niet een individueel geval is geweest waar het wel net buiten proportie is geweest, dat kan ik niet overzien’, zegt Halsema over het politieoptreden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

Afbeelding

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime.

Afbeelding

Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een 'bijdrage van onschatbare waarde' heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen.

Afbeelding

Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter g..

Afbeelding

Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. 'Wij waren het niet', aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

Afbeelding

Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel 0,5 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen.