RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Eurovisiesongfestival

Ruim 10.000 pro-Palestijnse betogers in Malmö bij songfestival

Beeld © ANP

Zo'n 10.000 tot 12.000 mensen zijn afgekomen op de aangekondigde pro-Palestina-demonstratie in Malmö, waar vanavond Israël optreedt in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Dat zijn een stuk minder betogers dan waar vooraf rekening mee was gehouden. Vorige week liet de Zweedse politie weten rekening te houden met 40.000 demonstranten. Ze protesteren tegen de deelname van Israël om de oorlog in de Gazastrook. 

Ze lopen in een mars door het centrum van de stad.  

Duizenden bij pro-Palestina protest Malmö: 'Geen feest tijdens genocide'

02:27

Rustig

Er zijn extra veel agenten ingezet uit angst voor onrust, maar tot nu toe lijkt het rustig. Enkele activisten weken af van de route en kwamen daardoor in de buurt van de plek waar juist een pro-Israëlische demonstratie bezig is. De politie kon hen relatief eenvoudig tegenhouden.

Ook de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg heeft zich bij de demonstranten aangesloten. Ze draagt een traditionele Palestijnse sjaal en steunt de oproep om Israël te weren van het songfestival om de oorlog, waarin meer dan 34.000 Palestijnen zijn omgekomen. "Jonge mensen nemen de leiding en laten de wereld zien hoe we hiermee om moeten gaan", aldus Thunberg.

Bij de pro-Israëlische demonstratie zijn volgens Zweedse media aanzienlijk minder mensen aanwezig, zoals ook werd verwacht. Ze dragen Israëlische en Zweedse vlaggen en scanderen leuzen over de meer dan 100 gijzelaars die Hamas nog altijd gevangen houdt, en de ongeveer 1200 mensen die op 7 oktober zijn omgekomen door de aanval van Hamas.

Bron: RTL Nieuws