Direct naar artikelinhoud
LiveblogEurovisie Songfestival

Live Songfestival 2024: Zweedse media: Joost Klein moet begin juni voorkomen in Zweden

Joost Klein tijdens de opening van de dress rehearsal voor de finale van het Eurovisie Songfestival.Beeld ANP

Nemo uit Zwitserland heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Joost Klein werd gediskwalificeerd, omdat hij een productiemedewerker zou hebben bedreigd. Volg hier het laatste nieuws.

Live

  1. Zweedse media: Joost Klein moet begin juni voorkomen in Zweden

    Joost Klein moet zich begin juni melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö voor het voorval tijdens het Eurovisie Songfestival vorige week. Dat zegt zijn advocaat tegen Zweedse media. Het lokale Openbaar Ministerie en de rechtbank kunnen het nieuws niet bevestigen.

    Kleins advocaat Jan-Åke Fält liet aan Zweedse media weten dat de politie nog bezig is met het onderzoek. Ook ontkende de advocaat de beschuldigingen. (ANP)

  2. Servië vond diskwalificatie Joost Klein te zware straf

    De Servische publieke omroep wil opheldering van de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Songfestival, over de diskwalificatie van Joost Klein. Dat zei de uitvoerend producent van de Servische nationale songfestivalfinale op de zender TV Nova.

    Olivera Kovacevic zei in het programma dat ze de straf voor Joost Klein te zwaar vond. Ook voegde ze eraan toe dat de Servische publieke omroep RTS naar de EBU zal schrijven om uitleg over de beslissing te vragen. (ANP)

  3. Nederland deed melding van onveilige sfeer bij Songfestival

    Nederland heeft vrijdag een officiële melding gedaan bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival over een onveilige sfeer achter de schermen bij het evenement. AvroTros bevestigt dit aan het ANP na een bericht van NU.nl.

    De nieuwssite meldt dat vooral in de delegatiebubbel een onveilige sfeer heerste, waarover diverse artiesten na afloop hebben geklaagd. Onder anderen de artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen lieten zich hier kritisch over uit. AvroTros bevestigt dit beeld en heeft op 10 mei melding gemaakt bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Songfestival. De omroep geeft geen verdere details.

    De inzending uit Noorwegen heeft aan de Noorse krant Aftenposten verteld zelfs tot vlak voor de finale te hebben getwijfeld of ze zich moest terugtrekken. Volgens Magnus Børmark, gitarist van de band Gåte, is het tot een confrontatie met de EBU gekomen. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om zich in een politieke rol te begeven, maar daar niet tegen opgewassen waren. 

    Ook S10, die in 2022 deelnam aan het evenement, vond de sfeer achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival "echt heel heftig" en vindt dat haar persoonlijke grenzen niet gerespecteerd zijn. Dat zei de zangeres in een video van RTL Boulevard.

    "Er zijn wel veel mensen over mijn grens heen gegaan en dat is dan vooral in die backstage, waar het eigenlijk niet echt een prettige omgeving is voor artiesten." Als voorbeeld wordt het filmen van artiesten tijdens kwetsbare momenten genoemd, waarvan S10 het "prettig" zou vinden als dat verandert. (ANP)

  4. Europapa gespeeld op kerkklokken in hele land

    Op meerdere plekken in Nederland klonk dinsdag uit kerkklokken het nummer Europapa van Joost Klein. Onder meer in Weesp, Nijkerk en Groningen werd het lied rond het middaguur gespeeld als steunbetuiging aan Klein, die afgelopen weekend werd gediskwalificeerd op het Eurovisie Songfestival.

    Het initiatief voor de actie kwam van de ochtendshow van 3FM-dj Wijnand Speelman, die klokkenspelers door heel Nederland opriep om de artiest een hart onder de riem te steken. De dj deelde op sociale media video's van de verschillende locaties waar het nummer op de kerkklokken te horen was. Europapa werd ook gespeeld in onder meer Vlissingen, Eindhoven en Leiden. Ook Venlo, Meppel, Oldenzaal en Hasselt deden mee.

    Ook Orgel Joke, bekend van haar muziekfilmpjes op sociale media, deed mee aan de oproep. Zij deelde een filmpje op Instagram. "Ik speel dit nog een keer, omdat ik het heel erg vind, dat Joost Klein niet mee mocht doen", staat bij de video. (ANP)

  5. EBU blijft bij beslissing om Joost Klein te diskwalificeren

    De European Broadcasting Union (EBU) heeft haar statement over de diskwalificatie van Joost Klein uitgebreid. De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft achter de beslissing staan om Klein uit de wedstrijd te halen. "Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen", schrijft de EBU.

    Daarnaast schrijft de organisatie dat de beslissing om Klein te diskwalificeren kwam na een "grondig intern onderzoek" en dat het werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. Volgens de EBU was het niet gepast om Klein mee te laten doen in de finale "gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd".

    "De versie van de gebeurtenissen zoals die in sommige publieke reacties en op social media is gepresenteerd komt niet overeen met de verklaringen van medewerkers en getuigen die met ons en met de Zweedse politie zijn gedeeld", stelt de EBU. Verder wil de organisatie niets over de kwestie zeggen om het lopende juridische proces.

    De NPO heeft mede namens de AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Klein. Volgens de omroep, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, maakte de artiest een "dreigende beweging" naar de cameravrouw. De omroep geeft dinsdag aan op de uitkomst van het onderzoek te wachten en verder geen inhoudelijke reactie te willen geven. (ANP)

  6. Joost Klein beging 'geen ernstig misdrijf', politie verwacht snelle behandeling strafzaak

    De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de politie in Malmö tegen de Zweedse omroep SVT. De Zweedse politie deed afgelopen dagen onderzoek naar een incident achter de schermen van het Eurovisie Songfestival, waarbij Klein een cameravrouw zou hebben bedreigd.

    "De prognose is goed en we verwachten dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een vervolging", zei Emil Andersson, hoofd van het onderzoeksteam van de politie in Malmö tegen de omroep. Tegenover het ANP kon een woordvoerder van de Zweedse politie dat niet bevestigen.

    Het dossier van Klein is nog niet overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Zweden, aldus de politie. Zij verwachten dat begin juni te doen. Volgens onderzoeksleider Andersson hebben zaken als die van Klein normaal gesproken een verwerkingstijd van zes tot acht weken, maar in dit geval is gebruikgemaakt van een juridische procedure die versnelde vervolging wordt genoemd. Dit was mogelijk omdat het bewijsmateriaal "goed" is in combinatie met het feit dat het "geen ernstig" misdrijf is. Door deze procedure zou Klein ook al een voorlopige datum hebben gekregen waarop zijn zaak wordt behandeld. (ANP)

  7. Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

    De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "zeker volstrekt betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

    Verantwoordelijk Eurocommissaris Margaritis Schinas reageerde zaterdagavond al boos op berichten dat bezoekers van het festival in Malmö de blauwe vlag met de twaalf gele sterren niet mee naar binnen mochten nemen. Schinas neemt maandag contact op met de EBU. Hij gaat na of de omroepenkoepel EU-subsidies ontvangt en zal ook dat aan de orde stellen, zegt hij tegen nieuwssite Politico.

    De EBU zegt alleen vlaggen van deelnemende landen en de regenboogvlag toe te laten op het festival, maar de Europese vlag was volgens de commissie ook altijd welkom. Dat was tot dusver "volkomen vanzelfsprekend" en niemand had er ooit enig probleem mee, meent een woordvoerder. Hij memoreert dat de sterrenvlag niet alleen van de EU is, maar ook van de Raad van Europa. Tot die organisatie, bekend van het mensenrechtenverdrag, behoren bijna alle Europese landen.

    De strenge vlaggenregels moesten onrust door de toegenomen spanningen in de wereld voorkomen, stelde de EBU eerder. Maar dat verweer wuift de commissie weg. Het is niet aan de organisator van een liedjeswedstrijd om zich over de geopolitieke toestand te buigen, stelt een woordvoerder. "Ik denk echt niet dat het aan hen is om te beslissen welke vlag mag wapperen." Nu is juist een aangewezen moment om de Europese waarden uit te dragen, meent hij.

    "Naar onze mening is er absoluut geen reden om deze vlag te weren uit de zaal", onderstreepte de woordvoerder. Schinas zal dat "heel, heel duidelijk maken". Maar de organisatoren moeten zelf beslissen hoe ze met de kwestie verder gaan, al "kunnen wij de EBU zeker stimuleren om in te zien dat dit een fout is".

    Onder anderen een Roemeen die werkt voor de Europese liberalen klaagde zaterdagavond dat zijn EU-vlag niet mee naar binnen mocht. De beveiliging zou de vlag te "politiek" hebben gevonden. Op sociale media werd aanvankelijk gespeculeerd dat de organisatie in de vlag mogelijk een steunbetuiging zag aan de gediskwalificeerde Joost Klein en zijn lied Europapa. (ANP)

  8. Joost Klein is terug in Nederland

    Joost Klein is zondagavond teruggekeerd naar Nederland. Volgens RTL Boulevard landde de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival rond half acht op Lelystad Airport. Hij zou naar Nederland zijn gevlogen in een privévliegtuig. (ANP)

  9. ‘Europapa’ meest afgespeelde nummer in Nederland, België en Letland

    Het lied Europapa van Joost Klein voert in Nederland, België en Letland op Spotify de lijst aan met meest beluisterde nummers van dit moment.

    Het nummer komt in veel andere Europese landen niet op plek 1, maar is bijvoorbeeld wel gestegen in de Spotify-lijst in Zweden (nu op plek 6) en in Polen (nu op plek 15). 

    Ook in veel andere Europese lijsten staat het lied in de top 50 meest beluisterde nummers, zoals in Zwitserland (plek 17), Noorwegen (plek 18), Duitsland (plek 25), Griekenland (plek 27), Ierland (plek 43) en Denemarken (plek 46). (ANP)

  10. Joost Klein was op afterparty in de EuroClub

    Joost Klein is in de nacht van zaterdag op zondag naar een afterparty van de EuroClub gegaan, zo bevestigt Twan van de Nieuwenhuijzen berichten daarover op sociale media tegenover RTL Boulevard. "Joost is een knappe en sterke persoonlijkheid. Zo staat hij daarin en zo gaat hij ermee om."

    Van de Nieuwenhuijzen, Head of Delegation bij AvroTros en voorzitter van de selectiecommissie, heeft ook nieuws over de gesteldheid van Klein: "Het gaat best wel oké met Joost."  (ANP)

  11. Joost Klein niet met delegatie naar Nederland, geen persmoment

    Joost Klein reist zondag niet met de rest van de Nederlandse delegatie van het Zweedse Malmö naar Nederland. Dat meldt AvroTros. Ook is er geen persmoment in Malmö of op Schiphol.

    Het is nog niet duidelijk wanneer Klein wel naar Nederland reist, aldus een woordvoerster van de omroep.

    Joost Klein heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op zijn diskwalificatie. Hij deelde tijdens de finale een kort filmpje op Instagram waarin honden op een gekke manier rondlopen, met daaronder het nummer Who Let The Dogs Out. Hij heeft zondag weer een teken van leven gegeven op het medium. De zanger deelde op de pagina Eurovision 24 een blauw hartje. (ANP)

  12. Politie Zweden zegt niets over camerabeelden in onderzoek Klein

    De politie in Zweden wil niet ingaan op de vraag of zij camerabeelden heeft gekregen van het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was. Dat laat een woordvoerder zondag aan het ANP weten. "Die vraag maakt onderdeel uit van het onderzoek", aldus een woordvoerder.

    Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival bedreigd zou hebben. Volgens AVROTROS keek Klein dreigend nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilden stoppen met filmen. EBU, die het songfestival organiseert, besloot vanwege de aanklacht van de vrouw Klein de diskwalificeren.

    De politie in Zweden heeft het onderzoek inhoudelijk afgerond en draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, aldus de politie op zondagochtend. Daar moet dan worden besloten of er verder actie wordt ondernomen tegen Klein. Dit kan nog weken duren, aldus de politie en het OM.

    De politie meldt dat Klein ondertussen Zweden gewoon mag verlaten. "Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen", stelt een zegsman. AVROTROS en de NPO hebben protest aangetekend tegen de diskwalificatie. De cameravrouw wilde niet met Klein in gesprek. Volgens EBU heeft de cameravrouw een andere visie op wat er gebeurd is, maar de organisatie heeft vooralsnog geen details gedeeld over die visie.

    Het is niet duidelijk of Klein nog in Zweden is. (ANP)

  13. Ierse Bambie Thug haalt hard uit naar EBU: fuck you

    De Ierse songfestivalkandidaat Bambie Thug heeft heel hard uitgehaald naar EBU, de organisatie achter het Eurovisie Songfestival. De artiest sprak zich in de nacht van zaterdag op zondag ferm uit nadat Nemo uit Zwitserland de wedstrijd won.

    "Het is achter de schermen zo zwaar en zo vreselijk geweest", aldus Bambie Thug. "De EBU is niet wat het Eurovisie Songfestival is. Fuck de EBU. Het songfestival is de kandidaten, de gemeenschap achter de zangers. Die liefde en die kracht en die steun. De queers komen eraan!"

    Bambie Thug botste de afgelopen dagen met de organisatie toen die zich uitsprak tegen Israël. De artiest riep op tot een diskwalificatie van Israël. Hen hield zaterdag tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival een pro-Palestijns teken in de lucht. Bambie Thug zwaaide met een stuk watermeloen, dat symbool staat voor solidariteit met de Palestijnse kwestie.

    Er klonk de afgelopen dagen veel kritiek op de EBU. De grote baas van de organisatie werd meerdere malen uitgejouwd tijdens de concerten. Ook was er veel kritiek op het besluit Joost Klein te diskwalificeren. Cornald Maas, commentator en lid van de Nederlandse selectiecommissie, zei toen ook "fuck you EBU". (ANP)

  14. Zwitersland wint het Eurovisie Songfestival 2024

    Ook bij het publiek blijkt Nemo het goed te hebben gedaan, met meer dan 200 punten weet hen op het nippertje Kroatië te verslaan. Dat land kreeg 300 publiekspunten, maar dat was niet voldoende om te winnen. Toch nog een verrassende uitslag.

  15. Zwitserland winnaar bij de jury's

    Bij jury’s van de verschillende landen blijkt vooral het geweldige optreden van Zwitserland populair. De Non-binaire Nemo kraakte de code en ontving maar liefst 22 keer de twaalf punten, in totaal ontving het land 365 punten van de jury’s. 

    Nu de punten van de kijkers.

  16. Martin Österdahl deelt punten uit namens Nederland

    Opnieuw een fluitconcert. Ook luid boegeroep in het perscentrum en er wordt  Europapa gezongen.

  17. Puntentelling

    Zwitserland krijgt veel waardering van de landen jury's. Veel douze points voor Zwitserland. De vraag is of het ook een publiekslieveling is. Israël krijgt van de jury's vrijwel geen punten.  

    Weer een fluitconcert voor Israël bij het uitdelen van de punten.

  18. EBU-voorzitter Martin Österdahl uitgefloten

    De zaal is kennelijk niet blij de EBU. Er klinkt gejoel en gefluit, Martin Österdahl is vrijwel niet te verstaan.

  19. Stemmen maar

    De eerste intervalact is een reünie van de Zweedse popgroep Alcazar, die een megahit hadden met Crying at the discotheque.

    Daarna komt er een ode aan Abba. Het is precies vijftig jaar geleden dat de popgroep voor Zweden het Songfestival won voor Zweden met Waterloo. Fans hoopten dat de band live op het podium gestaan, we zien de Abbatars, hologrammen van Abba. Waterloo wordt gezongen door drie oud winnaars: Charlotte Perrelli, Carola en Conchita Wurst.

    Tot slot horen we Loreen met een nieuwe plaat en haar winnende nummer van vorig jaar Tattoo. 

  20. Vrede

    Frankrijk had vanmiddag bij de repetities een boodschap voor de zaal. In plaats van het stuk a capella aan het einde van zijn lied Mon Amour te zingen, deed hij een oproep voor vrede. In Frengels zei hij: “Als kind droomde ik van muziek en deze droom. Om als zanger hier over vrede te zingen, net als iedere artiest hier. Muziek moet verenigen. Verenigd door muziek, liefde en vrede.”

  21. Gaat Kroatië winnen?

    Baby Lasagna gaat volgens de wedkantoren voor Kroatië dit jaar de winst binnenslepen. En dat is misschien wel de beste uitkomst. Als Israël onverhoopt mocht winnen dan heeft de EBU een echt probleem. Rim Tim Tagi Dim! (Nienke Schipper)

  22. Joost Klein laat van zich horen op Instagram

    Eindelijk is Joost Klein weer online. Hij postte net een filmpje op zijn reels op Instagram. Vrolijke hondjes huppelen op de tonen van Who let the dogs out van Baha Men. (Nienke Schipper)

  23. EBU reageert op verklaring AvroTros

    De cameravrouw heeft een 'ander verhaal' over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet. (ANP)

  24. Punten van Noorwegen uitgedeeld door iemand anders

    Noorwegen is aan de beurt. Ulveham van Gåte is een vrij onbeduidend liedje, maar de Noorse omroep maakte een statement vandaag. De Noorse zangeres en deelnemer van vorig jaar Alessandra zal niet meer de punten uitdelen namens haar thuisland. Reden is de ‘ontstoken situatie die is ontstaan op het evenement', meldt de Noorse omroep NRK.

    "'Verenigd door muziek' is de slogan van het Eurovisie Songfestival, maar op dit moment zijn jullie verdeeld door de muziek", zegt Morten Thomassen, voorzitter van MGP, het nationale songfestival van Noorwegen. NRK-presentator Ingvild Helljesen neemt het uitdelen van de punten over. 

    Ook Käärijä, de Finse deelnemer van vorig jaar en vriend van Joost Klein, laat weten ook geen punten uit te delen namens Finland uit solidariteit met Klein.

  25. 'Ebu moet het zelf maar oplossen'

    De Nederlandse punten van de jury worden zaterdagavond niet door iemand van AvroTros gepresenteerd. De omroep laat desgevraagd weten dat organisator European Broadcasting Union "het zelf moet oplossen".

    Hoogstwaarschijnlijk worden de punten gepresenteerd door songfestivalbaas Martin Österdahl, maar een woordvoerder van AvroTros kon dat niet bevestigen. "Dat is afwachten."

    Vlak voor de finale werd bekend dat Nikkie de Jager de punten niet zoals gepland zou uitdelen. "Nu AvroTros niet langer onderdeel is van de finale van het Eurovisie Songfestival, voelen we ons niet geroepen om live punten uit te delen", liet de omroep weten. (ANP)

  26. Crown the Witch

    Aan het einde van diens optreden riep Bambi Thug wel iets tegen de camera, maar de regie schakelde razendsnel weg.  Vermoedelijk riep hen 'Love will always triumph hate!'

  27. Tegendraads Ierland

    De opvallende Ierse Bambi Thug heeft een bizarre occulte act met een heksenkring. De non-binaire deelnemer heeft al meerdere keren laten weten dat hen tegen de deelname van Israël is. 

    Bambi Thug schilderde in oud Iers schrift ‘staakt het vuren’ op hens lichaam, maar dat werd ontdekt door de EBU. Vanmiddag ontbrak die bij de repetitie. Bambi heeft opgeroepen om de Israëlische inzending te diskwalificeren omdat een televisiecommentator grensoverschrijdend zou zijn geweest. Zou hen het Eurovisiepodium pakken voor een boodschap? 

  28. Fluitconcert

    Inderdaad was er een groot fluitconcert te horen tijdens het optreden van Eden Golan. In het perscentrum was het opmerkelijk stil. Niemand was enthousiast, maar ook geen 'Free Palestine'. Een Spaanse journalist werd deze week bedreigd door leden van de Israëlische pers nadat hij had geprotesteerd in het perscentrum. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Behalve een wiebelig begin van het tweede couplet perfect uitgevoerd, maar Golan moet onder enorme spanning staan. En het is een ijzersterk opgebouwd nummer, eindigend met een paar regels Hebreeuws.  

    Er zijn ook veel voorstanders voor Israël, zo bleek donderdag na de halve finale, toen de stempercentages van Italië uitlekten. Bijna 40 procent zou op Golan hebben gestemd. Cornald Maas zei al: “Je kunt wel voor een land stemmen, maar niet tegen”. Dit zou dus weleens heel hoog kunnen eindigen, volgens de wedkantoren tweede plek.

    Na de balkanstamper Luktelk van Silvester Belt van Litouwen komt een intermezzo met Zweedse Eurovisie geschiedenis. 

  29. Israël: komt er een protest?

    Eigenlijk zou na Luxemburg 'onze Joost' aan de beurt zijn, maar in plaats daarvan krijgen we dus Israël. Gisteren tijdens de repetitie met publiek, waarbij Joost Klein niet mocht meedoen, klonk er een oorverdovend gejoel en gefluit in de zaal. Zangeres Eden Golan was nauwelijks te verstaan. 

    Eerder wist de regie het met een extra geluidsband uit te filteren, maar gisteren was het protest onmiskenbaar. Ook artiesten op het Eurovisie podium hebben, tegen de regels in, geprotesteerd. De Ierse Bambi Thug had in oud Iers schrift ‘staakt het vuren’ op haar lichaam geschreven, de didgeridoo-speler van Australië schilderde een watermeloen op zijn borst en de Belgische Mustii schreef ‘Peace’ op zijn arm.

    Alles aan de inzending van Israël is politiek, alleen haar naam al: Eden (de Bijbelse hof van Eden) Golan (de door Israël bezette Golan Hoogten). Het land moest het liedje herschrijven omdat er verwezen werd naar de aanslagen van 7 oktober, maar mag nu toch meedoen omdat de omroep van Israël aan alle regels heeft voldaan volgens de EBU. 

    De zangeres zit al twee weken opgesloten op haar hotelkamer om haar veiligheid te garanderen. Door de straten van Malmö loopt zo’n beetje de grootste politiemacht ooit om ook de veiligheid van de bezoekers te garanderen. En ook vanavond is de Arena weer een vesting. Spannend dus wat er nu tijdens de grootste liveuitzending van Europa gaat gebeuren. Zit u op het puntje van de bank? (Nienke Schipper)

  30. Woedend

    De AvroTros is woedend over het besluit van de EBU. En de organisatie zegt helemaal niets over de diskwalificatie van Nederland. Het lijkt erop dat voorheen nogal innige relatie danig is bekoeld. Het is de vraag of AvroTros volgend jaar nog wel bereid is om zoveel geld uit te trekken voor dit festival. 

    In heel Nederland is de teleurstelling zo enorm dat deze diskwalificatie de potentie heeft net zo'n nationaal trauma kan worden als de verloren WK finale van 1974. (Nienke Schipper)

  31. AVROTROS tekent protest aan tegen gang van zaken rond Joost Klein

    De AVROTROS gaat bij de European Broadcasting Union (EBU) protest aantekenen tegen de "gang van zaken" rond de diskwalificatie van Joost Klein bij het songfestival. AVROTROS-directeur Taco Zimmerman zei dat in de uitzending van EenVandaag.

    Dat betekent niet dat er toch nog een kans is voor Klein om zaterdag mee te kunnen doen aan de finale. "We hebben er alles aan gedaan om Joost op het podium te krijgen vanavond", zei de directeur. Er is met de EBU gesproken om Klein publiekelijk excuses te laten maken en om bijvoorbeeld een statement uit te doen. Maar de EBU bleef volgens hem bij diskwalificatie. "We hadden het liefst gezien dat Joost gewoon zou optreden."

    Buitenproportioneel

    Een boze Zimmerman herhaalt dat hij de diskwalificatie buitenproportioneel vindt. Klein mag niet meer meedoen nadat hij "een dreigende beweging" naar een camera maakte omdat hij niet gefilmd wilde worden. "Maar meer dan dat ook niet", zei Zimmerman bij EenVandaag.

    Er is verder geen contact geweest met de betrokken cameravrouw, laat Zimmerman weten. "Ze heeft ieder contact geweigerd. Met ons en met Joost."

    Volgens de AVROTROS-directeur is Klein "ontzaglijk verdrietig. Die zit in zak en as." (ANP)

  32. Europapa wél te horen in Leeuwarden

    Vlak voor aanvang van het Eurovisie Songfestival stroom het centrum van Leeuwarden, de geboortestad van Joost Klein, toch vol. Voornamelijk jonge fans steken hun idool een hart onder de riem bij een evenemtent aan de voet van de scheve toren de Oldehove in de Friese hoofdstad.

    Op het podium staan verschillende artiesten, onder wie Gladde Paling en Bruynzyn & Bokoedro, vrienden van Klein. Gladde Paling zei voor de microfoon van de Friese omroep dat het balen is dat Klein niet mag meedoen. “Vooral door de manier waarop. Ze hebben zo heftig gereageerd op een klein voorvalletje.” In een persoonlijke boodschap aan Klein zei hij: “Ik denk dat je voor heel Nederland de echte winnaar bent. Kom terug naar huis. We missen je."

    Organisator Sipke Jan Bousema riep iedereen op om 21:00 uur alsnog naar de 'Europaparty' in Leeuwarden te komen. Juist nu Joost Klein is uitgesloten van deelname aan het Eurovisie Songfestival vanavond in Zweden. “Om Joost te steunen”, zei hij voor aanvang. “De diskwalificatie is natuurlijk hartstikke zuur en verdrietig voor Joost. Maar we zijn trots op hem", aldus Bousema bij Omrop Fryslan. Europapa zal vanavond zeker te horen zijn, beloofde Bousema. (Karin de Mik)

  33. De show begint

    De finale van het 68ste Eurovisie Songfestival begint. Het wordt een afwisselende avond, met een fantastische show en een spannende puntentelling en een hele grote domper zonder Joost Klein. Kroatië is de topfavoriet, maar Israël en Zwitserland maken ook een goede kans om te winnen volgens de wedkantoren.

    De afgelopen dagen is er door de diswalificatie van Nederland Eurovisie-geschiedenis geschreven. En laat dat nou toevallig ook het thema van de show van dit jaar zijn. We zien veel oude sterren en een ode aan Abba, het is dit jaar 50 jaar nadat het viertal voor Zweden het Songfestival won met Waterloo.

    Openingsact is Björn Skifs, die in 1978 voor Zweden meedeed aan het Songfestival en tijdens het optreden zijn tekst vergat. Stelt u zich er vooral niet te veel van voor.

    Daarna zien we de vlaggenparade. Dit was gisteren het laatste beeld dat we van Joost Klein zagen.

    De presentatrices Petra Mede en Malin Åkerman zullen de lijnen openen en er kan worden gestemd, ook door Nederland, maar niet óp Nederland.

    Een volledig overzicht van alle liedjes in volgorde treft u hier.

  34. Nikkie de Jager deelt niet de punten uit

    AvroTros laat weten dat Nikkie de Jager, die in 2021 het Songfestival presenteerde in Ahoy vanavond niet de punten zal uitdelen. "Nu AvroTros niet langer onderdeel is van de finale van het Eurovisie Songfestival, voelen we ons niet geroepen om live punten uit te delen. In overleg met Nikkie de Jager, die vanavond als onze spokesperson zou optreden, hebben we besloten het dan ook niet te doen. Net als Nikkie hadden wij deze avond heel anders voorgesteld." (Nienke Schipper)

  35. Ondertussen voor de Malmö Arena

    Een lange rij met bontgekleurde bezoekers slingert over het plein voor de Malmö Arena. Veel Kroatische vlaggen, Engelsen in bonte pakjes en Zweden. En, heel opvallend, bijna geen Nederlanders. Stonden er donderdag nog allemaal landgenoten uitgedost in Europapa-pakjes, nu lijken ze volledig afwezig. In de lange rij mensen klinkt ook vrijwel geen Nederlands.

    Maar halverwege staat plotseling Joris Otte met een Nederlandse vlag om zijn schouders. "Je hebt gelijk, er zijn inderdaad weinig Nederlanders hier." Otte is zeer teleurgesteld dat Joost Klein er vanavond niet is. "Verdrietig zelfs. Joost heeft met zijn liedje zo'n hype gecreëerd, zelfs vrienden van mij die helemaal niets met het Songfestival hebben, wilden er plotseling alles van weten. Hij heeft het festival mainstream gemaakt."

    Otte begrijpt niets van de beslissing van de EBU. "Ik ben best pro-Palestina, en er doet een land mee dat genocide pleegt. Straks tijdens de show sterven er mensen. En wij worden gediskwalificeerd vanwege een intimiderende beweging?"

    Een stel Ieren een stukje verderop betreurt de beslissing van de EBU. "Ze meten met dubbele standaard", zegt David O'Connor. "De grootste sponsor van het festival is Maroccan Oil, en dat is een Israëlisch bedrijf. Dat is echt niet goed voor het imago van het Songfestival. In Ierland wordt je zelfs bedreigd als je naar het festival gaat. 

    "Het Songfestival moet mensen verbinden, maar nu zorgt het voor verdeeldheid. We snappen wel dat Bambi Thug wel gaat, dit is voor hen een buitenkans. Maar we zijn trots dat die zich zo uitspreekt. Wel balen dat Joost Klein er vanavond niet is, we begonnen het net een leuk liedje te vinden" (Nienke Schipper)

  36. EBU blijft ondanks demonstraties achter deelname Israël staan

    De European Broadcasting Union (EBU) blijft ondanks de vele demonstraties achter de keuze staan om Israël te laten deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. "Ik kan niet terugkijken en zeggen dat de EBU de verkeerde beslissing heeft genomen", zegt directeur-generaal Noel Curran tegen de Zweedse omroep SVT. Volgens Curran heeft de Israëlische omroep "geen regels" overtreden die gelden voor deelnemers.

    Bij de locatie van het songfestival in het Zweedse Malmö en door de stad heen wordt al dagen gedemonstreerd tegen de deelname van Israël om de oorlog in Gaza. Er is extra politie ingezet en ook de deelneemster Eden Golan wordt streng beveiligd.

    Curran maakt zich geen zorgen over de veiligheid, zegt hij. "Vergelijkingen tussen oorlogen en conflicten zijn complex en als apolitieke mediaorganisatie is het niet aan ons om die te maken", aldus Curran. "Het Eurovisie Songfestival is een niet-politiek muziekevenement en een wedstrijd tussen publieke omroepen die lid zijn van de EBU. Het is geen wedstrijd tussen regeringen." (ANP)

  37. Poolse ESF-inzending draagt alle landen op jurk, behalve Israël

    De Poolse songfestivalinzending Luna heeft een duidelijke boodschap tegen Israël afgegeven. Op Instagram deelt de zangeres een video waarin ze een rode jurk draagt met daarop foto's van alle deelnemende landen, behalve Israël.

    Op de jurk, die al dan niet toevallig dezelfde puntschouders heeft als de outfit van de gediskwalificeerde Joost Klein, staat het motto van dit jaar: United by Music. Op haar gezicht staat de tekst 'no war'. In het bijschrift heeft Luna alle 36 vlaggen van de 37 deelnemende landen gezet. De vlag van Israël ontbreekt ook daar.

    Luna is niet de eerste artiest die zich uitspreekt tegen Israël. Eerder vroeg de Ierse inzending Bambie Thug om een diskwalificatie van Israël. De Noorse puntengeefster Alessandra is zaterdagavond niet te zien, omdat er sprake is van "een genocide" in Gaza, zo zei ze op Instagram. (ANP)

  38. Songfestivalbaas Martin Österdahl slaat weer repetitie over

    Martin Österdahl, executive supervisor van het Eurovisie Songfestival, heeft zaterdag de laatste repetitie voor de finale overgeslagen. De songfestivalbaas was vrijdagmiddag ook al niet bij de eerste repetitie.

    Bij de tweede doorloop op vrijdagavond werd Österdahl getrakteerd op een enorm fluitconcert van het aanwezige publiek. Ook was er veel boegeroep.

    Hoogstwaarschijnlijk hielden de aanwezigen hem verantwoordelijk voor de toen nog onduidelijke afwezigheid van Joost Klein en aanwezigheid van de Israëlische zangeres Eden Golan.

    Met Österdahl wordt aan het eind van de finale normaal altijd een gesprekje gevoerd om te vragen of er een geldig resultaat is behaald. Opvallend genoeg zeiden de presentatrices tijdens de repetitie op het moment van schakeling dat ze overschakelen naar "onze eigen Europapa Martin Österdahl".

    Of die tekst zaterdagavond nog in het script zit, is onduidelijk nu Joost Klein is gediskwalificeerd. (ANP)

  39. Duizenden pro-Palestijnse demonstranten op straat in Malmö

    In het Zweedse Malmö vindt een grote pro-Palestijnse demonstratie plaats kort voor de aanvang van het Eurovisiesongfestival, zaterdagavond. De demonstranten droegen onder meer Palestijnse vlaggen met zich mee. Op beelden zijn verder spandoeken te zien met teksten als "Welkom bij het genocide songfestival" en "Nee tegen volkerenmoord".

    De eerste manifestatie begon zaterdagmiddag op Stortorget, een plein in het centrum van de stad. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet liepen 5000 mensen mee, volgens een andere schatting waren het er nog duizend meer. De betoging verloopt volgens de politie tot dusver rustig.

    Toestemming

    De Zweedse autoriteiten hebben in de aanloop naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö toestemming gegeven voor twee demonstraties. De laatste moet om 22.00 afgelopen zijn. De organisatoren hebben de politie verteld in totaal 25.000 deelnemers te verwachten. De tweede betoging begint om ongeveer 17.00 uur naast de Malmö-arena in Hyllie.

    Donderdag, vlak voor de tweede halve finale van het songfestival, waren ook al duizenden betogers op de been. Een groep pro-Palestijnse demonstranten zorgde korte tijd voor een gespannen sfeer bij de fans die op weg waren naar de liveshow. Ze zwaaiden onder meer met Palestijnse vlaggen uit protest tegen de deelname van Israël aan het songfestival. (ANP)

  40. Ruim 11.000 handtekeningen voor petitie terugkeer Joost Klein

    Ruim 11.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder een onlinepetitie voor de terugkeer van Joost Klein in het Eurovisie Songfestival. Zaterdagmiddag werd bekend dat Klein gediskwalificeerd is. Kort daarna werd de petitie opgezet.

    "WE KRIJGEN JOOST MOGELIJK NIET TERUG, MAAR DOOR DIT TE TEKENEN LATEN WE ZIEN DAT WIJ ACHTER JOOST STAAN", luidt de omschrijving van de petitie. Het is niet bekend wie achter de petitie zit en wat er met de handtekeningen gaat gebeuren.

    De reden voor de diskwalificatie is het onderzoek dat de politie heeft gedaan naar een incident met een vrouwelijke medewerker van het songfestival, zegt EBU. De vrouw heeft een aanklacht ingediend. "Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen", aldus EBU. Klein heeft zelf nog niet gereageerd. (ANP)

  41. AVROTROS: Joost Klein maakte 'dreigende beweging', cameravrouw niet aangeraakt

    Joost Klein heeft donderdagavond na zijn optreden een 'dreigende beweging' gemaakt naar een cameravrouw, wat uiteindelijk tot zijn schorsing door de EBU heeft geleid. Dat maakte AvroTros bekend in een kort bericht op het sociale netwerk Instagram. 

    Volgens de omroep was de beweging een reactie op het blijven filmen van Klein na zijn optreden, terwijl was afgesproken dat dit niet zou gebeuren. Hij zou de vrouw echter niet hebben aangeraakt. Klein zou ook meermaals hebben aangegeven niet te willen worden gefilmd. 

    "Gisteren en vandaag hebben we uitgebreid overlegd met de EBU en enkele oplossingen voorgesteld", schrijft de omroep. "De EBU heeft desondanks besloten Joost Klein te schorsen."

    De AvroTros zegt "erg teleurgesteld" te zijn door die beslissing: "Wat Joost naar Nederland en  Europa bracht had niet op deze manier moeten eindigen." (Redactie)

  42. Joost Klein niet bij Europaparty in Leeuwarden zaterdagavond

    Joost Klein is zaterdagavond niet bij de Europaparty in Leeuwarden. Dat meldt de organisatie van het feest. Het feest gaat ondanks Klein's diskwalificatie wel gewoon door.

    Eerder nodigde de organisatie de Friese Joost Klein uit om op te treden in Leeuwarden. "We hebben Joost gevraagd of hij naar Leeuwarden wil komen", zei organisator Sipke Jan Bousema. "Hij zal hier met liefde worden overladen. We staan achter hem, ook nu hij niet mag meedoen aan de finale."

    Nikkie de Jager doet tijdens de finale de puntentelling namens Nederland. (ANP)

  43. Onrust bij EBU

    Ondertussen rommelt het tijdens de laatste generale repetitie in de Malmö Arena. De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug wil dat Israël gediskwalificeerd wordt. Aanleiding is een opmerking van een commentator van de Israëlische omroep Kan over het optreden van Bambie Thug.  

    De Franse Slimane stopte tijdens zijn repetitie met zingen om een statement te maken en een oproep te doen voor vrede.

    Ondertussen meldt de Zweedse omroep SVT dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. (Nienke Schipper)

  44. Noorse zangeres Alessandra trekt zich terug als puntengeefster

    De Noorse zangeres Alessandra, die vorig jaar op het Eurovisie Songfestival in Liverpool vijfde werd, zal zaterdag tijdens de finale van het songfestival niet meer de punten uitdelen namens haar thuisland. Reden is "de giftige situatie" die is ontstaan op het evenement, meldt de Noorse omroep NRK.

    "'Verenigd door muziek' is de slogan van het Eurovisie Songfestival, maar op dit moment zijn jullie verdeeld door de muziek", zegt Morten Thomassen, voorzitter van MGP, het nationale songfestival van Noorwegen. Het is niet bekend of de beslissing te maken heeft met de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein. Zaterdag werd bekend dat hij niet meer mee mag doen aan de finale na een "incident", hij zou iemand hebben bedreigd.

    NRK-presentator Ingvild Helljesen neemt het uitdelen van de punten over. De omroep meldt ook dat er een crisisbijeenkomst plaatsvindt, omdat verscheidene landen zaterdag niet bij de vlaggenparade waren. Zwitserland, Griekenland en Ierland waren er niet bij. De reden daarvoor is nog niet bekend. (ANP)

  45. Stemprocedure vanavond

    Nederland is vanavond geheel uit de show geschrapt. Kijkers kunnen Nederland geen punten geven en er zal geen nummer staan op de vijfde positie van de lijst met telefoonnummers. 

    Ook zijn de resultaten die de jury's gisteren al hebben toegekend herberekend zodat Nederland geen punten krijgt. De resultaten van de Nederlandse jury zijn nog wel geldig en kijkers in Nederland kunnen vanavond ook gewoon stemmen. (Nienke Schipper)

  46. Nooit eerder werd kandidaat tijdens Songfestival gediskwalificeerd

    Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. 

    Eerder zijn wel inzendingen uitgesloten of gediskwalificeerd, maar dat was voordat de muzikale week van start ging. Rusland werd vanaf 2022 uitgesloten vanwege de inval in Oekraïne. In 2010 werd Belarus gediskwalificeerd voor het eerder optreden met het nummer. Elf jaar later mocht het land niet meer meedoen, omdat het een politieke boodschap in het nummer had verwerkt. In 2009 gold hetzelfde voor Georgië, vanwege het uitdragen van een politieke boodschap.

    Frankrijk trok zich wel eens terug na de start van het evenement. Dat was in 1974, om het overlijden van president Georges Pompidou. De Franse inzending Dani had toen echter nog niet op het podium gestaan. (ANP)

  47. Wereldwijd stemmen Songfestival opent na diskwalificatie

    Het stemmen op deelnemers van het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is mogelijk vanaf zaterdag 13.00 uur. De stemming zou in de nacht van vrijdag op zaterdag om middernacht opengaan, maar werd uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Klein.

     De stembussen voor de 'rest van de wereld' zouden sinds dit jaar voor het eerst de hele dag open zijn op de dag van de finale. Europese kijkers kunnen vanaf het begin van de uitzending op zaterdagavond stemmen. (ANP)

  48. Joost Klein uitgesloten van deelname aan finale Songfestival

    Songfestival organisatie EBU heeft besloten dat Joost Klein niet mee mag doen in de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond.

    De AvroTros is geschokt door het besluit en noemt de beslissing 'disproportioneel'. "We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug."

    De EBU laat weten dat de Zweedse politie onderzoek heeft gedaan naar een klacht van een vrouwelijke productiemedewerker, na zijn optreden op donderdagavond in de halve finale. Er volgt een juridische procedure en dus is het volgens de EBU niet gepast om hem te laten optreden in de finale.

    De EBU weerspreekt de geruchten dat het zou gaan om een incident met een andere artiest of delegatielid.

    "We handhaven een zero-tolerance beleid tegen ongepast gedrag op het evenement en willen een veilige werkomgeving bieden aan iedereen die meewerkt aan de wedstrijd.  Joost Kleins gedrag richting een lid van het team is tegen de regels van de wedstrijd."

    In de finale van het Songfestival vanavond zijn nu 25 landen te zien. 

    Twitter bericht wordt geladen...


    Twitter bericht wordt geladen...

    De NPO noemt de beslissing van de EBU om Joost Klein te diskwalificeren "zeer ingrijpend" en een "grote teleurstelling". Dat laat een woordvoerder van NPO-baas Frederieke Leeflang weten.

    "Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AvroTros, de EBU en alle andere betrokkenen", aldus een korte verklaring.

  49. Aanklacht tegen Joost Klein wegens bedreiging

    Een medewerker van het Eurovisie Songfestival heeft gisterenavond een klacht ingediend tegen Joost Klein. Het gaat om 'onrechtmatige bedreiging'. Dat bevestigt de politie in Malmö. De politie heeft gisteren de verdachte, de medewerker en getuigen gehoord naar aanleiding van het incident in de Malmö Arena. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond en de zaak gaat binnen enkele weken naar de Officier van Justitie.

    Wat er precies is gebeurd gisterenmiddag tijdens de repetitie van de finale is nog onduidelijk. Ook heeft de Songfestival-organisatie EBU nog niet laten weten of Klein vanavond kan meedoen aan de finale. (Nienke Schipper)

  50. NPO-baas Leeflang heeft overleg met AvroTros en EBU over Klein

    NPO-baas Frederieke Leeflang heeft zaterdagochtend in Malmö overleg met AvroTros en EBU, die het Eurovisie Songfestival organiseert, over de situatie rond zanger Joost Klein. Dat heeft de NPO desgevraagd aan het ANP bevestigd.

    Leeflang arriveerde zaterdagochtend iets na 09.00 uur in het Clarion Hotel Malmö Live. Dit is het hotel waar zeventien delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven. Ook de Nederlandse delegatie en zanger Joost Klein verblijven in dit hotel. Leeflang verblijft zelf niet in het hotel. Zij beantwoordde geen vragen van de aanwezige journalisten.

    De NPO bevestigde zaterdagochtend dat de hoogste baas van de NPO in Malmö aanwezig is. Haar bezoek was al gepland voordat EBU, de organisatie die het liedjesfestijn organiseert, een onderzoek instelde naar zanger Joost Klein. Vanwege een "incident" is onduidelijk of Klein zaterdagavond mag meedoen aan de finale.

    "Het onderzoek naar Joost is niet de aanleiding voor haar aanwezigheid. Maar natuurlijk heeft Frederieke Leeflang vanuit haar rol contact hierover met AvroTros en EBU", aldus een woordvoerder van NPO. (ANP)