Direct naar artikelinhoud
Gaza-oorlog

Amerika pauzeert wapenleveranties. Israël blijft onvermurwbaar

Israëlische tanks verzamelen zich aan de grens, in het zuiden van Gaza, op een foto afgelopen donderdag genomen.Beeld ANP / EPA

De VS houden een wapenlevering van 3500 bommen aan Israël achter, omdat die gebruikt worden om burgerdoelen te bestoken. Maar wederom lijkt Israël Amerikaanse druk te weerstaan.

Niet langer laat hij het louter bij woorden. Nadat telefoontjes vol vermaningen weinig effect sorteerden, draait de Amerikaanse president Joe Biden nu de bommenkraan dicht. Nouja, dicht: in ieder geval een beetje. Maar toch. De beslissing van de Amerikanen om de levering aan Israël van 3500 bommen tijdelijk op te schorten, is een keerpunt in de betrekkingen tussen beide landen.

Dat de VS dit grote aantal 2000- en 500-ponds vliegtuigbommen, waarmee Israël de afgelopen maanden Gaza bestookt, voorlopig achterhouden, werd woensdag door defensieminister Lloyd Austin bevestigd. Het nieuws was eerder gelekt door Israël, de Amerikanen waren aanvankelijk van plan het als stil pressiemiddel te gebruiken. Nu het toch naar buiten was gekomen, voegde Biden eraan toe dat dit mogelijk niet de laatste wapenlevering zou zijn die wordt tegengehouden, mocht het daadwerkelijk tot een grootschalige invasie van Rafah komen.

Burgerslachtoffers met Amerikaanse wapens

In een interview met CNN herhaalde Biden nog maar eens dat de Amerikaanse steun aan Israël ‘in staal gegoten’ was; maar die steun geldt niet voor de manier waarop het land Amerikaanse wapens gebruikt om burgerdoelen te bombarderen. Daarmee erkende de president voor het eerst luid en duidelijk dat Israël burgerslachtoffers maakt met Amerikaanse wapens. Het was een duidelijk signaal aan Israël, waarbij hij bovendien dreigde leveringen van artilleriegranaten aan banden te zullen leggen als Israël doorgaat met het bestoken van bevolkingscentra.

Maandenlang liep de spanning op, waarbij Biden soms niet eens zijn best doet om zijn toenemende frustratie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te verbergen. De Amerikanen, veruit de grootste wapenleverancier van Israël, willen samen met een groot deel van de wereld dat Israël níet met geweld Rafah binnenvalt, het in het zuiden van Gaza gelegen stadje waar meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen opeengepakt zitten.

Maar Netanyahu houdt vol, omdat Rafah volgens de Israëliërs het laatste bastion is waar Hamas-leden zich hebben verschanst. Ook kan Netanyahu de gepositioneerde tanks aan de randen van Rafah gebruiken als drukmiddel in de onderhandelingen met Hamas over het vrijlaten van gegijzelden en een eventueel staakt-het-vuren.

Tanks rukken op

Begin deze week bombardeerde Israël doelen bij Rafah, nadat Hamas-strijders met raketaanvallen vanuit de plaats zondag vier Israëlische soldaten hadden gedood. Ook sommeerde het meer dan honderdduizend vluchtelingen de stad te verlaten, sloot het met tanks de grenspost met Egypte af, evenals de grensovergang bij Kerem Shalom, waardoor veel hulptransporten niet meer het noodlijdende Gaza binnen konden komen.

De afgelopen dagen rukten tanks voorzichtig op aan de randen van de stad. Het Najjar-ziekenhuis, nabij de Egyptische grens, moest gedwongen door het geweld de deuren sluiten. De invasie lijkt hiermee op stoom te komen, al noemt Israël het nog altijd een ‘gelimiteerde’ operatie.

Maar de Amerikaanse opstelling lijkt Israël nog altijd niet op andere gedachten te brengen, te zien aan de reacties uit de politieke top van het land. Zo schreef veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir op X dat ‘Hamas van Biden houdt’.

Premier Netanyahu verkondigde dat ‘geen druk van buitenaf Israël zal doen terugdeinzen’. “Als Israël wordt gedwongen alleen te staan, dan zal Israël alleen staan.” Ook defensieminister Yoav Gallant, die jegens de VS doorgaans een diplomatieke toon verkiest, richtte zich donderdag op een herdenkingsbijeenkomst tot Israëls ‘beste vrienden en vijanden’ – en vertelde hen dat niemand Israël ervan zal weerhouden de gestelde oorlogsdoelen te behalen.

Lees ook:

Biden draait de duimschroeven bij Netanyahu aan

De afgelopen maanden neemt de druk vanuit Washington alleen maar toe. Een resolutie via de VN, het uitnodigen van een oppositieleider op het Witte Huis − maar telkens weerstaat Netanyahu die druk.