Rabbijn Pinchas Goldschmidt in Aken onderscheiden met Karelsprijs

Nieuws
De vooraanstaande rabbijn Pinchas Goldschmidt heeft in Aken de Karelsprijs ontvangen. Dit is een signaal dat het Joodse leven een plek hoort te hebben binnen Europa en antisemitisme niet, zegt de organisatie achter de prijs.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 15:11
Afbeelding
beeld anp

De Karelsprijs is een prestigieuze onderscheiding voor mensen die hebben bijgedragen aan Europese eenheid. Goldschmidt is de voorzitter van de Conference of European Rabbis (CER). Van 1993 tot 2022 was hij de opperrabbijn van Moskou. Hij verliet het land na de Russische invasie in Oekraïne.

Goldschmidt werd door de burgemeester van Aken Sibylle Keupen geprezen voor zijn vermogen tot ‘dialoog en het overwinnen van grenzen tussen religies en volkeren’. De Duitse vicekanselier Robert Habeck loofde zijn werk om Joden en moslims nader tot elkaar te brengen.

De prijs was niet alleen voor Goldschmidt maar voor alle Joodse gemeenschappen in Europa. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

Afbeelding

Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet.

Afbeelding

Oud-president Zuid-Afrika mag toch niet meedoen aan verkiezingen

De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof heeft dat maandag besloten, nadat een lagere rechtbank Zuma's deelname vorige maand juist had goedgekeurd na een eerdere uitsluiting door de kiescommissie.

Afbeelding

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

Afbeelding

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime.

Afbeelding

Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een 'bijdrage van onschatbare waarde' heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen.