Direct naar artikelinhoud
Autoriteit Consument en Markt

Energiebedrijven mogen meer geld vragen aan huiseigenaren met zonnepanelen

Een schutting van zonnepanelen in Amsterdam.Beeld ANP

Energiebedrijven mogen eigenaren van zonnepanelen de extra kosten in rekening brengen die zij hebben omdat panelenbezitters stroom terugleveren aan het net. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt.

Eigenaren van zonnepanelen zorgen voor extra kosten voor energiebedrijven. Die kosten mogen de energiebedrijven doorberekenen aan de panelenbezitters. Voorwaarde is wel dat de energiebedrijven dat op een redelijke manier doen.

Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) na een onderzoek bij vier energiebedrijven (Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie) die samen ruim de helft van de Nederlanders van stroom voorzien. Die vier bedrijven zijn volgens de ACM redelijk te werk gegaan bij het doorberekenen van die kosten.

Het oordeel van de ACM betekent dat de energiebedrijven de kosten die gepaard gaan met het terugleveren van stroom aan het net mogen doorberekenen aan de eigenaren van zonnepanelen. Panelenbezitters leveren stroom die zij zelf opwekken maar niet nodig hebben terug aan het net. Eenzelfde hoeveelheid stroom kunnen zij van het net afnemen als hun panelen, met name in de winter, weinig stroom opleveren.

Stroomnet niet in balans

Tot voor kort hoefden de paneleneigenaren daar niets extra voor te betalen, hoewel de stroom die zij in de donkere maanden afnemen veel duurder is dan de stroom die zij in zonnige maanden aan het net leveren.

Meerdere energiebedrijven vonden dat onrechtvaardig omdat niet-panelenbezitters opdraaien voor die extra kosten. Vandaar dat zij besloten die extra kosten voor het terugleveren in rekening te brengen bij de panelenbezitters. Essent-dochter Vandebron was de eerste die dat deed.

Daarbij komt nog dat het stroomnet door de vele panelen die Nederland telt, eerder in onbalans raakt. Op dagen met veel zon is er weinig of geen gas nodig, wat betekent dat die centrales moeten worden stilgezet. Dat gebeurt tegen een vergoeding. Tenslotte is het voor energiebedrijven moeilijker geworden om in te schatten hoeveel stroom al die panelen jaarlijks zullen leveren – het weer is immers per definitie onvoorspelbaar.

Van toezichthouder ACM mogen energiebedrijven die extra kosten in rekening brengen bij de panelenbezitters. De onderzochte maatschappijen die dat deden, hebben dat netjes gedaan, oordeelt de ACM. Dat wil zeggen dat ze er niet aan hebben verdiend.

Verschillende manieren toegestaan

Tegenover de hogere bedragen die panelenbezitters moesten afdragen, stonden lagere bedragen voor huishoudens zonder panelen. De vier verschilden overigens in de manier waarop zij de kosten in rekening brachten. Volgens de ACM zijn al die manieren toegestaan.

Wel roept de ACM energieleveranciers en vergelijkingssites op om contracten beter vergelijkbaar te maken. Door terugleverkosten in rekening te brengen is het namelijk ingewikkelder geworden voor consumenten om een keuze te maken voor een voor hen passend contract. De ACM meldt “de ontwikkeling van de terugleverkosten en de verschillende manieren die energieleveranciers hanteren nauw” te blijven volgen en “zo nodig opnieuw aanvullend onderzoek” te doen.

Branchevereniging Energie-Nederland meldt ‘de duidelijke conclusies’ uit het onderzoek van de ACM te onderschrijven. “Consumenten zónder zonnepanelen betalen tenslotte niet langer mee aan deze kosten en betalen een lagere prijs per kilowattuur dan ze anders zouden hebben gedaan”, stelt de organisatie van Nederlandse energiebedrijven.

Lees ook:

Naast Vandebron overweegt ook Eneco om zonnepaneelbezitters toeslag te laten betalen

De snelle groei van huishoudens met zonnepanelen is goed voor het klimaat, maar brengt ook extra kosten voor energieleveranciers mee. Vandebron kondigt als eerste een maandelijkse toeslag aan om de verdeling ‘eerlijker’ te maken.