Amnesty wil onderzoek naar optreden politie bij UvA

Nieuws
Amnesty International wil dat er een onderzoek komt naar de manier waarop de politie woensdag heeft ingegrepen bij de ontruiming van een terrein van de Universiteit van Amsterdam. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het recht om te demonstreren essentieel, ‘vooral in tijden van maatschappelijke onrust en politieke onzekerheid’.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 13:57
Afbeelding
beeld anp

Amnesty is ook kritisch over een deel van de betogers. ‘We hebben gezien dat de situatie complex was en een deel van de demonstranten geweld gebruikte tegen de politie. Dat is onacceptabel.’ De politie heeft echter ‘onvoldoende onderscheid gemaakt tussen de vreedzame demonstranten en de groep die geweld gebruikte’ en niet genoeg gedaan om de gemoederen tot bedaren te brengen, aldus de organisatie.

Het maakt Amnesty niet uit wie de evaluatie uitvoert. ‘Voor ons is het van belang dat het open en transparant gebeurt. Wie dat gaat doen, is voor ons niet van belang’, zegt een woordvoerster. Amnesty is ook benieuwd naar de uitleg van de gemeente Amsterdam tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse raad op vrijdag.

Vooraf waarschuwen

De Amsterdamse korpschef Frank Paauw zei daar donderdag in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1 over dat politiemensen dat onderscheid wel degelijk proberen te maken. Hij zegt te weten ‘dat daar mensen tussen staan die ik helemaal niet zie als gewelddadig en die ik helemaal niet eens in de buurt wil hebben van politiegeweld’.

De korpschef benadrukt dat de politie altijd vooraf waarschuwt dat ze geweld gaat gebruiken als mensen niet vertrekken. Als er bijvoorbeeld met een bijtende stof naar agenten wordt gegooid en de politie moet een charge maken, kunnen demonstranten volgens hem niet meer verwachten dat de politie per persoon een onderscheid maakt. ‘Dan ben je ondertussen al vier keer gewaarschuwd’, aldus Paauw. ‘Welk woord van de zin ‘verwijdert u of wij gaan geweld gebruiken’ begrijpt u dan niet?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hamas hekelt aanvraag arrestatiebevel tegen kopstukken

Hamas hekelt de aanvraag van internationale arrestatiebevelen tegen drie van haar leiders door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Dit 'stelt het slachtoffer gelijk aan de beul', aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering.

Afbeelding

Poetin spreekt met interim-president Iran

De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met Mohammad Mokhber, de maandag aangetreden interim-president van Iran. Mokhber heeft de taken overgenomen van de overleden president Ebrahim Raisi.

Afbeelding

Atoomagentschap wil betere bescherming radioactief materiaal

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft opgeroepen tot een betere bescherming van radioactief materiaal wanneer dit wordt vervoerd. Volgens de organisatie meldden 31 landen vorig jaar in totaal 168 gevallen waarin radioactief materiaal werd gestolen, verloren ging of an..

Afbeelding

Storing bij Marktplaats is volgens het platform opgelost

De storing bij Marktplaats is verholpen, laat een woordvoerster van het onlineplatform weten. Wie tweedehandsspullen wilde zoeken op Marktplaats kon maandagochtend problemen ondervinden met bijvoorbeeld inloggen.

Afbeelding

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven, werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.

Afbeelding

Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.