RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Pro-Palestijns protest

UU komt 'niet tot goed gesprek' met demonstranten

Een aantal mensen is door de politie aangehouden in Utrecht. Beeld © ANP

De Universiteit Utrecht (UU) is in gesprek gegaan met de demonstranten, 'maar het lijkt er niet op dat we tot het goede gesprek met elkaar komen', zo laat bestuursvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht (UU) in een verklaring weten. De demonstranten laten op hun beurt weten dat er nieuwe protesten aan komen. "Wij hebben geen wapens, wij hebben alleen onze stem."

"De UU telt ruim 40.000 studenten en circa 9000 medewerkers met heel verschillende opvattingen die allemaal heel zorgvuldig gewogen moeten worden", schrijft Pijpers op de site van de universiteit. "Dat doen we via alle bekende (mede)zeggenschapsorganen die de universiteit heeft." 

Grote groep

Een grote groep demonstranten drong gisteren een gebouw van de universiteit aan de Drift, in de binnenstad, binnen. Ze hingen Palestijnse vlaggen op en spandoeken met pro-Palestijnse teksten. Het bestuur van de universiteit gaf de betogers rond middernacht de opdracht te vertrekken. Dat gebeurde uiteindelijk ook. 

Korte tijd later kwamen demonstranten een eindje verderop oog in oog met de ME te staan, maar dat leidde niet tot een treffen. Ongeveer veertig betogers zijn door de politie meegenomen en met bussen afgevoerd. De politie laat aan RTL Nieuws dat alles 'relatief rustig' is verlopen.

In onderstaande video is het protest te zien: 

Zo greep de politie in bij pro-Palestijns protest in Utrecht

00:53

Geen woorden voor

"Ik heb echt geen woorden voor wat Anton Pijpers heeft gedaan", laat Raha, een woordvoerder namens de demonstranten, aan RTL Nieuws weten. "Het is volledig onacceptabel dat geweld wordt gebruik tegen vreedzame protesten, tegen vreedzame demonstranten en tegen je eigen vreedzame medewerkers. Onze eisen zijn harstikke simpel. Die hebben we de afgelopen zeven maanden op allerlei verschillende manieren aangekaart bij het college van bestuur, bij Anton Pijpers."

De studenten willen dat de banden tussen de UU en de Israëlische universiteiten worden verbroken. "Wij zijn vreedzaam, we hebben geen wapens, we hebben niks. We hebben alleen onze stem. En we hebben onze plicht als studenten om dit aan te kaarten bij de universiteit."

Pro-Palestijnse
Lees ook:
Pro-Palestijnse betogers bij universiteiten: 'Ze kunnen niet verrast zijn dat dit leeft'

De UU heeft haar gebouwen tot maandag gesloten in de hoop nog meer ongeregeldheden te voorkomen. Nu er geen demonstranten meer zitten in een gebouw van de UU dat gisteren bezet werd, bekijkt de universiteit of de betogers binnen beschadigingen hebben aangericht. Die schade wordt in de komende dagen geïnventariseerd. De universiteit verwacht daar na het weekend een beeld van te hebben.

Rust bewaren

Eerder protesteerden enkele tientallen pro-Palestijnse mensen op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht

Pijpers zegt zich bewust te zijn van de impact van de demonstratie. "We doen een klemmend beroep op alle UU'ers om de komende tijd de rust te bewaren, verdere escalatie te voorkomen en respectvol met elkaar te blijven omgaan."

Politie
Lees ook:
Politie over pro-Palestijns protest: 'Gekaapt door anarchisten'

Inmiddels heeft ook demissionair premier Rutte gereageerd. Hij stelt dat de demonstranten in Amsterdam 'een grens zijn overgegaan'. De politie Amsterdam stelt dat de demonstratie in de hoofdstad is 'gekaapt door anarchistische groeperingen'. 

'Onderzoek'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty laat in een schriftelijke verklaring weten dat het een evaluatie wil van het optreden van de lokale overheid en politie bij de demonstraties rondom de UvA. "De toepassing van geweld door de politie moet onder de loep worden genomen", aldus de organisatie. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht
Bron: RTL Nieuws