Direct naar artikelinhoud
Van het gas af en er is geen weg meer terug
Column

Van het gas af en er is geen weg meer terug

Vincent Dekker gebruikt sinds november thuis geen gas meer, sinds dinsdag is er ook geen weg meer terug. Zijn gasleiding is weggehaald. En dat na een winter waarin hij soms twijfelde, maar ook zo’n duizend euro uitspaarde.

In november juichte ik. We gingen van het gas af! De gasketel verdween en twee warmtepompen zouden ons nu warm houden. Dat liep niet meteen op rolletjes, moest ik al snel melden. In de eerste de beste week vrieskou werd het douchewater niet warm, kreeg ik de temperatuur in huis niet boven de 18 graden en begaf tot overmaat van ramp de warmtepomp voor de woonkamer het ook nog. Een keramisch kacheltje voorkwam dat we eind november in huis zaten te klappertanden.

Met een kraan wordt vijftien meter gasbuis onder mijn tuin en de straat door uit de grond getrokken.Beeld Vincent Dekker

Na het verwijderen van de gasketel meldde ik enthousiast aan de netbeheerder dat ik geen gas meer gebruikte en dus ook geen gasaansluiting meer nodig had. Dat ging meteen zo’n 250 euro aan vastrechtkosten per jaar schelen. Maar toen de vrieskou-ellende zich aandiende, sloeg de twijfel toe. Zou ik die gasaansluiting toch nog moeten houden om desnoods terug te kunnen naar een gasketel?

Droom-oplossing

Gelukkig had Liander het druk. De gasleiding zou op zijn vroegst over enkele maanden worden verwijderd. Dat gaf wat respijt voor het geval mijn warmtepomp-oplossing toch als een warmtepomp-probleem zou eindigen. Half december was er weer vrieskou en had ik de zaak nog niet onder controle... Combineer dat met de dunne huid van mijn vrouw, voor wie het mede daardoor in huis een paar graden warmer moet zijn dan voor mij, en je hebt alle ingrediënten die je nodig hebt voor serieuze twijfel.

Maar zie, het wonder geschiedde en in een droom (ja, echt) werd me duidelijk hoe ik ons warmteprobleem moest oplossen. Het werkte, en vanaf half januari denk ik ons huis te kunnen verwarmen zoals ik me dat had voorgesteld. Dat het sindsdien niet meer heeft gevroren, is een welkome meevaller.

Dus kon ik afgelopen dinsdag met blij gemoed toezien hoe een drietal installateurs bij ons de gasmeter en 25 meter leiding naar de straataansluiting weghaalden.

Niet alles even warm

Is alles nu perfect? Heb ik dan toch de beste oplossing voor ons huis gerealiseerd? Nou...

Wat was ooit mijn idee? Ik wilde de investeringskosten voor een warmtepomp verlagen. Daarvoor had ik bedacht dat de woonkamer te allen tijde goed warm moet kunnen worden en dat de rest van het huis bij vrieskou best wat fris mocht aanvoelen. De (grote) hal waar we heel veel doorheen lopen moet nog 19 graden kunnen zijn, de slaapkamers blijven nagenoeg onverwarmd en de werkkamers moeten alleen naar 19 tot 21 graden gaan op het moment dat we daar zijn.

Mijn oplossing werd een aparte airco/warmtepomp voor de woonkamer. Airco’s, die warme lucht van zo’n 25 graden produceren in plaats van cv-water van 60 graden, zijn relatief goedkoop en efficiënt. Onze airco doet sinds twee jaar precies wat ik hoopte. De werkkamer van mijn vrouw kan met een keramisch kacheltje snel van 18 naar 21 graden worden gebracht. Dus ook dat werkt. De hal kreeg een infrarood-paneel dat aanspringt als de cv het daar niet redt. Na wat probeersels draait ook dit nu goed.

Houtje-touwtje

Al met al kan ik daardoor toe met een minder krachtige en dus minder kostbare warmtepomp voor de rest van het huis. Als het koud is, krijgt die de hal, werkkamers, logeerkamer en badkamer nog net op zo’n 18 graden. Een houtje-touwtje oplossing, zeker, maar dat is ook wel weer charmant. Wel moet ik geregeld radiatoren dichtdraaien om het in een andere ruimte warm genoeg te laten worden.

Mijn vrouw denkt dat we beter een eerdere, flink duurdere, offerte hadden kunnen accepteren. Dan zou alles probleemloos warm gestookt kunnen worden. Ze heeft een punt. Mijn advies is nu: houtje-touwtje doet voordelig wat nodig is. Wil je comfort? Beknibbel dan misschien maar niet.

En die duizend euro? Die vergt wat meer uitleg en komt volgende week aan bod.

Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft nu ook een podcast, onder meer over warmtepompen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.

Lees ook:

Mijn slapende brein loste de warmtewanhoop op

Sinds een maand zijn we thuis van het gas af. Wat was ik blij toen de warmtepomp kwam. En wat werd het een zoektocht. Maar mijn slapend brein zette ons op het goede spoor.