36 aanhoudingen bij protesten Amsterdam, 5 agenten gewond

Nieuws
Bij de pro-Palestijnse protesten op en in de buurt van het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zijn sinds woensdag 36 betogers aangehouden. Dat zegt de Amsterdamse korpschef Frank Paauw in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1. Woensdagavond laat stond de teller nog op 32 arrestaties.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 12:21
Afbeelding
beeld anp

Volgens Paauw zijn vijf agenten gewond geraakt bij het ontruimen van de demonstratie in de Amsterdamse binnenstad. Een van hen kreeg ammoniak in zijn ogen. De politie begon de barricade van de betogers woensdagmiddag op te heffen en gebruikte daarbij geweld.

Pauw vertelde dat er ‘harde informatie’ was dat zich verschillende groepen uit de anarchistische hoek hadden aangesloten bij het protest op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). ‘Die hebben gezamenlijk het pand gefortificeerd en barricades aangelegd die zo waren gefabriceerd dat we daar ook met een shovel heel moeilijk doorheen kwamen.’

Vergrootglas

Nog voordat de UvA aangifte had gedaan naar aanleiding van de bezetting van het pand, had de politie al besloten dat die barricades weg moesten omdat ze op de openbare weg stonden. Volgens Paauw waren ze een gevaar voor burgers en voor de hulpdiensten. Na de aangifte werd uiteindelijk ook het universiteitsterrein ontruimd, waarbij geweld werd gebruikt.

Volgens de Amsterdamse politiechef ziet politiegeweld er soms lelijk uit. ‘Maar soms is het ook nodig en er is heel vaak voor gewaarschuwd. We liggen onder een vergrootglas door ons optreden gisteren, maar met alle mitsen en maren hebben we gepoogd dat met zo min mogelijk geweld te doen.’ Paauw stelde dat het punt dat studenten wilden maken met de demonstratie ‘natuurlijk helemaal verloren is gegaan door de kaping van hun demonstratie’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hamas hekelt aanvraag arrestatiebevel tegen kopstukken

Hamas hekelt de aanvraag van internationale arrestatiebevelen tegen drie van haar leiders door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Dit 'stelt het slachtoffer gelijk aan de beul', aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering.

Afbeelding

Poetin spreekt met interim-president Iran

De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met Mohammad Mokhber, de maandag aangetreden interim-president van Iran. Mokhber heeft de taken overgenomen van de overleden president Ebrahim Raisi.

Afbeelding

Atoomagentschap wil betere bescherming radioactief materiaal

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft opgeroepen tot een betere bescherming van radioactief materiaal wanneer dit wordt vervoerd. Volgens de organisatie meldden 31 landen vorig jaar in totaal 168 gevallen waarin radioactief materiaal werd gestolen, verloren ging of an..

Afbeelding

Storing bij Marktplaats is volgens het platform opgelost

De storing bij Marktplaats is verholpen, laat een woordvoerster van het onlineplatform weten. Wie tweedehandsspullen wilde zoeken op Marktplaats kon maandagochtend problemen ondervinden met bijvoorbeeld inloggen.

Afbeelding

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven, werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.

Afbeelding

Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.