Direct naar artikelinhoud
nieuws

Rusland zet pechraket Noord-Korea in: KN-23 raakt uit koers en explodeert in de lucht

Een flink deel van de verwoestende Noord-Koreaanse raketten die Rusland afschiet op Oekraïne, blijkt technisch niet in orde te zijn. Volgens de Oekraïners raken de KN-23-korteafstandsraketten uit koers en exploderen ze in de lucht.

Een vrouw staat in een raketkrater in Kyiv, dat meermaals onder vuur werd genomen met ballistische raketten.Beeld Oleksii Chumachenko / Getty

Tot die conclusie komt de Oekraïense justitie, die de Russische raketaanvallen op onder andere Charkiv onderzoekt. Rusland, ’s werelds derde grootste wapenexporteur, is door de oorlog en de internationale sancties gedwongen Noord-Koreaanse en Iraanse wapens te gebruiken om de strijd vol te kunnen houden.

Het Oekraïense onderzoek wordt met argusogen gevolgd in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Bij een oorlog op het Koreaanse schiereiland, vormen de meer dan 25 duizend Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea een groot doelwit van de Noord-Koreaanse raketten en artillerie. Amerika maakt zich met name zorgen over de raketmacht. Pyongyang, dat sinds 2006 een kernmacht is, beschikt namelijk ook over middellange- en langeafstandsraketten die de VS en Amerikaanse bases in de Stille Oceaan kunnen treffen.

Over de auteur
Stieven Ramdharie is buitenlandredacteur van de Volkskrant met defensie als belangrijkste specialisme. 

Noord-Korea schept, net als Iran, al jaren op over de wapens die het heeft ontwikkeld. Pyongyang meldt om de haverklap vorderingen met de ontwikkeling en productie van kruisraketten, tactische kernwapens, raketten voor onderzeeboten en zelfs hypersonische wapens. Maar de Noord-Koreanen hebben hun nieuwe wapenarsenaal nooit kunnen testen in een grote conventionele oorlog. Het Oekraïense onderzoek heeft nu een deuk geslagen in het imago dat Pyongyang graag wil hebben: dat van een omvangrijke militaire macht waarmee rekening moet worden gehouden.

Twitter bericht wordt geladen...

Teleurstelling

De Oekraïners onderzochten de wrakstukken van 21 van de naar schatting vijftig Noord-Koreaanse korteafstandsraketten die de Russen tussen december en februari afschoten. Volgens OM-baas Andri Kostin raakte ongeveer de helft van de raketten uit koers en explodeerden ze in de lucht. Dit is een hoog mislukkingspercentage. Ook voor de Russen moet dit een teleurstelling zijn. Het Russische opperbevel is aangewezen op de KN-23 omdat hun arsenaal Iskander-raketten na twee jaar oorlog op begint te raken.

Voor de invasie werd geschat dat Rusland over honderden Iskanders beschikte. Hoeveel daarvan nog over zijn, is onduidelijk. Deze raket, die een bereik heeft van zo’n 500 kilometer, is een van de belangrijkste Russische precisieraketten om gronddoelen zoals hoofdkwartieren, troepenconcentraties en luchtverdedigingssystemen te vernietigen. De Russen zagen in de KN-23 een goed alternatief omdat de Noord-Koreaanse raket is afgeleid van de Iskander.

Op video’s van het Noord-Koreaanse leger oogt de raket als een imposant wapen. De negen meter lange ballistische raket wordt afgeschoten vanaf een enorme truck en kan zo diep in vijandelijk gebied aanvallen. Omdat het mobiele lanceerplatform zich hierna snel uit de voeten kan maken, is het moeilijk op te sporen door de vijand. De VS probeerden tijdens de Golfoorlog van 1991 een soortgelijke mobiele Iraakse raket te vernietigen, de Scud, maar deze jacht bleek weinig succesvol.

Twitter bericht wordt geladen...

Afschrikking

De VS bevestigden begin dit jaar de Russische inzet van de KN-23. Een filmpje van een aanval nabij Kyiv toont een enorme krater in een bos, de bomen in een straal van 40 meter waren verbrand. ‘Stel je voor wat er zou zijn gebeurd als een flat zou zijn geraakt’, twitterde de voormalige Oekraïense regeringsadviseur Anton Herasjtsjenko. Behalve bij Kyiv, zouden de Noord-Koreaanse raketten ook zijn ingezet in de regio Charkiv en aan het zuidelijk front bij Zaporizja.

Noord-Korea en Rusland ontkennen dat de KN-23 op het Oekraïense slagveld wordt gebruikt. ‘Ongegrond’, zo noemt Pyongyang de Amerikaanse bevestiging van de inzet. Voor het regime van Kim Jong-un bieden de Russische aanvallen een groot voordeel: de raket kan uitgebreid getest worden. Problemen die nu aan het licht komen, zoals de exploderende raketten, kunnen dan verholpen worden.

Noord-Korea is er alles aan gelegen om deze problemen snel op te lossen. Pyongyang gebruikt de KN-23 om de VS en Zuid-Korea af te schrikken. Als het tot een oorlog komt, aldus Noord-Korea, zal de raket voorzien worden van tactische kernwapens om de strijd te beslechten.

Twitter bericht wordt geladen...