RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Professioneel aangepakt'

Politie over pro-Palestijns protest: 'Gekaapt door anarchisten'

Graffiti en andere sporen van protest op het Binnengasthuisterrein Beeld © ANP

Bij de pro-Palestijnse protesten op en in de buurt van het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zijn tot nu toe 36 betogers aangehouden. Dat zegt de Amsterdamse korpschef Frank Paauw in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1. "Dit waren niet alleen maar studenten die vanuit hun ideologie hun punt wilden maken."

31 van de 36 zitten nu nog steeds vast. 

Volgens Paauw zijn vijf agenten gewond geraakt bij het ontruimen van de demonstratie in de Amsterdamse binnenstad. Een van hen kreeg ammoniak in zijn ogen. De politie begon de barricade van de betogers gistermiddag op te ruimen en gebruikte daarbij geweld.

"Dit lijkt op straatterreur", zei Paauw in het programma We moeten praten. "Hoe verzin je het om met ammoniak te gaan gooien naar agenten?"

In onderstaande video zijn beelden van de demonstaties te zien: 

ME slaat met wapenstok door barricades studentenprotest UvA

00:49

Volgens Paauw was de demonstratie bij de UvA heel professioneel aangepakt, 'ze hebben echt een barricade gemaakt'. Hij wil het liefst wegblijven bij wie de demonstranten precies waren, uit welke groepen ze bestonden, want dat is nog niet duidelijk. 

'Sfeer kantelde snel'

"Maar het was duidelijk geen sit-down-actie. De sfeer kantelde snel. Dit waren niet alleen maar studenten die vanuit hun ideologie hun punt wilden maken. Er waren naar mijn mening ook groepen bij die de bezetting wilden kapen." Paauw sprak over 'anarchistische groepen' en zegt dat de politie daar 'harde informatie' over heeft. "Die hebben gezamenlijk het pand gefortificeerd en barricades aangelegd die zo waren gefabriceerd dat we daar ook met een shovel heel moeilijk doorheen kwamen."

Paauw stelde dat het punt dat studenten wilden maken met de demonstratie 'natuurlijk helemaal verloren is gegaan door de kaping van hun demonstratie'.

"Politiegeweld ziet er vaak lelijk uit", zegt Paauw, "maar soms is het toch nodig."

'Geen verschil van mening'

De Universiteit van Amsterdam 'betreurt het enorm' dat er gisteren opnieuw escalatie is ontstaan rond een demonstratie op het universiteitsterrein. "We hebben geprobeerd om open het gesprek aan te gaan met een delegatie van de betogers en hebben hun eisen gehoord en uitvoerig bevraagd. We hebben gekeken hoe we naar elkaar toe kunnen komen. We nodigen studenten en medewerkers nog steeds actief uit om samen het gesprek te blijven voeren, op een respectvolle manier waarin iedereen zich veilig voelt."
 
Er is volgens de UvA-woordvoerder 'geen verschil van mening tussen het bestuur van de UvA en de demonstranten dat de situatie in Gaza onaanvaardbaar is'. 

'Over grenzen heen'

Inmiddels heeft demissionair premier Rutte het geweld op socialemediaplatform X afgekeurd. "De gebeurtenissen op en rondom de Universiteit van Amsterdam in de laatste dagen, gaan duidelijk over grenzen heen. Demonstreren mag. Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit." 

De demissionair premier roept de demonstranten op daarmee te stoppen. 

Een ANP-fotograaf maakte vanochtend onderstaande foto's van de schade: 

Bron: RTL Nieuws