Demonstraties UvA gaan 'over grenzen heen', zegt Rutte

Nieuws
Premier Mark Rutte roept demonstranten op en rond de Universiteit van Amsterdam op te stoppen met het geweld tegen de politie en het aanrichten van vernielingen. Dat doet hij op X. "De gebeurtenissen op en rond de UvA in de laatste dagen gaan duidelijk over grenzen heen. Demonstreren mag. Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit. Stop daarmee!"
anp
donderdag 9 mei 2024 om 10:55
Afbeelding
beeld anp

Het is volgens hem onterecht dat het geweld in Gaza "steeds vaker en met steeds hardere woorden in de schoenen van Joodse Nederlanders wordt geschoven". Dat is volgens hem een vorm van antisemitisme "die we luid en duidelijk moeten blijven bestrijden. Niet zwijgen, niet wegkijken."

Maandag spreekt Rutte hier in het Catshuis met een aantal maatschappelijke organisaties verder over. Dat gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer. "Antisemitisme mag in Nederland geen plek hebben", zegt Rutte op X.

Geen goed woord

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) haalt op X hard uit naar de demonstranten. "De relschoppers die dit op hun geweten hebben moeten de rekening en de bijbehorende straffen krijgen. Want dit accepteren we niet. Nooit."

Ze heeft er geen goed woord voor over dat de politie is belaagd, journalisten het werk onmogelijk is gemaakt en vernielingen zijn aangericht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg

De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord, is gevonden. Het hoofd van hulporganisatie de Iraanse Rode Halve Maan maakte dat maandagochtend vroeg bekend, en meldde daarbij dat de situatie 'niet goed' is.

Afbeelding

Lai Ching-te ingezworen als nieuwe president van Taiwan

Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als de nieuwe president van Taiwan. Ook zijn vice-president Hsiao Bi-khim ving tijdens de ceremonie officieel haar ambtstermijn aan.

Afbeelding

Rusland stuurt reddingsteam na helikopterongeluk president Iran

Rusland stuurt een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers naar Iran om mee te helpen zoeken naar de verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

Afbeelding

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder.

Afbeelding

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun 'liefde'. Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen.

Afbeelding

Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.