Direct naar artikelinhoud
Wangedrag

Thailand neemt maatregelen na wangedrag van naakte ‘poeptoerist’

Beelden van de man die naakt in een vijvertje stapte, gingen rond op sociale media. Eerder had hij op straat gepoept.Beeld Asean Now

Op het Thaise eiland Phuket werden in twee maanden al honderd respectloze vakantievierders opgepakt en het land uitgezet. Nog eens vierhonderd verschijnen voor de strafrechter, verdacht van criminaliteit.

Half april sprong een dikke, naakte en dronken westerling in een vijvertje van een altaar met een Boeddhabeeld en liet zich schoonspuiten. De toerist had net in het openbaar op straat gepoept. Beelden hiervan gingen viraal op sociale media. Thaise omstanders reageerden met afschuw op de poeptoerist en ook op het internet was de woede over dit onfatsoenlijke gedrag groot.

Reden voor de minister van binnenlandse zaken om de Thaise politie opdracht te geven grensoverschrijdend gedrag van toeristen stevig de kop in te drukken en arrestaties te verrichten. Twee maanden eerder had de gouverneur van het Thaise toeristische schiereiland Phuket al een speciale opsporingseenheid van de politie opgericht om criminele buitenlanders en respectloze toeristen op te pakken.

Inmiddels zijn al 400 strafzaken aan de rechter voorgelegd. Voor zo’n honderd vakantievierders was het na kleinere vergrijpen of buitensporig gedrag meteen over en uit. Hun visa werden ingetrokken en ze moesten Thailand onmiddellijk verlaten. De rest wacht het oordeel van de rechter af.

Vrouw in de rug geschopt

Directe aanleiding voor het instellen van deze speciale politie-eenheid was het gedrag van de 45-jarige Zwitser David F., die in Phuket bij het Yamu-strand een villa huurde en een olifantenopvang runde met 40.000 vierkante meter grond. De Zwitser met de bijnaam de Strand Bully schopte een Thaise vrouw, die op een stenen trap zat die toegang geeft tot zijn tuin naar het strand, in de rug om haar te verjagen. De vrouw, Thandao Chandam (26) bleek een gerespecteerde arts te zijn van het lokale Dibuk-ziekenhuis. Ze zat daar, zich van geen kwaad bewust, met haar vriendin uit te kijken over de zee. De stenen trap bleek na onderzoek van de autoriteiten op gemeentegrond te staan en was daar illegaal gebouwd.

Het schopincident werd onmiddellijk bekend en leidde zelfs tot een demonstratie van zeker 500 lokale Thai die eisten dat de Strand Bully het land werd uitgezet. De woede hield aan, ook nadat de Zwitser met zijn Thaise vrouw excuses had aangeboden. Hij zei dat hij dacht dat het om Chinese vrouwen ging. Het slachtoffer Thandao schoot deze discriminatie in het verkeerde keelgat.

Dekmantel voor illegale activiteiten

De gouverneur van Phuket, Sophon Suwannakat gelaste een onderzoek naar het werkvisum van David F. en zijn olifantenopvang. Hij vermoedde dat het een dekmantel was voor illegale activiteiten. De Green Elephant Sanctuary was bedoeld voor het herstel van gewonde olifanten, maar er zaten veertien gehuurde en gekochte olifanten. De vergunning werd ingetrokken. De man bleek ook over wapenvergunningen te beschikken die meteen vervielen. Zijn visum is niet langer geldig. Hij werd voorlopig in vrijheid gesteld in afwachting van zijn strafzaak.

De misdragingen van de Zwitser zijn extreme gevallen, maar zeker niet de enige incidenten. Thaise kranten schrijven wekelijks over onverkwikkelijke en vaak ook criminele gedragingen van buitenlanders. Op de lijst van criminele buitenlanders in Phuket stonden Russen in 2022 bovenaan. Vaak gebruiken ze Thai als katvanger voor hun bedrijven om hun identiteit te verhullen bij veelal witwasoperaties. Er blijkt grof geld om te gaan, volgens berichten van de recherche-eenheid Crime Suppresion Division (CSD).

Thailand streeft naar meer toeristische bezoekers om de economie op te krikken, maar wil dat ze met respect omgaan met de Thaise cultuur, normen en waarden. Zo niet, dan wordt dat vanaf nu hard aangepakt, evenals criminele activiteiten van buitenlanders.

Lees ook:

Op Phuket laat de pandemie diepe sporen na

Lege stranden, gesloten hostels en werkloze taxichauffeurs. Op het Thaise eiland Phuket, een populaire toeristenbestemming, zijn de gouden tijden van voor de pandemie nog lang niet teruggekeerd.