Terug naar de krant

COA huisvest opnieuw meer dan 2.000 asielzoekers in Ter Apel en ziet dwangsom stijgen tot boven miljoen

Leeslijst Nieuws
Asielopvangcrisis Elke dag dat er in Ter Apel meer dan tweeduizend asielzoekers verblijven, moet het COA een dwangsom aan de gemeente betalen. De afgelopen nacht sliepen meer dan 2.400 mensen in de opvanglocatie.
Leeslijst

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet meer dan een miljoen euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente Westerwolde. Die boete komt voort uit het feit dat het aanmeldcentrum in Ter Apel al langere tijd meer dan tweeduizend asielzoekers huisvest. Elke dag dat het COA meer dan tweeduizend vluchtelingen opvangt, moet het COA 15.000 euro aan de gemeente betalen, zo is eerder door de rechter bepaald. In de afgelopen nacht verbleven 2.463 asielzoekers in Ter Apel, meldt het COA zelf.

Al langere tijd slapen er meer dan tweeduizend mensen in de aanmeld- en opvanglocatie in Ter Apel. Sinds 1 mei is het aantal van 2.284 asielzoekers toegenomen tot 2.338 op woensdag, blijkt uit door het COA gepubliceerde cijfers. Volgens de organisatie is de grens van tweeduizend al sinds 9 maart overschreden. Het lukte alleen tussen 24 februari en 8 maart om onder het door de gemeente toegestane limiet te blijven, aldus het COA. Dat de organisatie dwangsommen aan de gemeente moet betalen, komt door een rechterlijke uitspraak in januari.

Het lukt het COA niet om de druk op het aanmeldcentrum te verlagen vanwege een gebrek aan alternatieve opvanglocaties. Ook zijn op verschillende plekken in Nederland asielzoekerscentra gesloten, waardoor het aanmeldpunt overvol raakt. Al sinds de zomer van 2022 heeft het COA te maken met grote drukte, en kwam het geregeld voor dat asielzoekers de nacht buiten in het gras moesten doorbrengen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) liet eerder al doorschemeren dat de kans bestaat dat asielzoekers de komende tijd in de wachtruimte zullen moeten slapen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 10 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in