RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Het is nergens veilig'

UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

"De last voor de gezinnen in Rafah is ondraaglijk." Beeld © EPA/Mohammed Saber

Sinds Israël de aanvallen op de stad Rafah heeft opgevoerd, hebben volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zo'n 80.000 mensen de stad verlaten. De organisatie eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De organisatie zegt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en schatte eerder deze week in dat het om zo'n 1,4 miljoen mensen gaat. Veruit de meesten komen uit andere delen van de Gazastrook en waren al eens gevlucht voor Israëlische aanvallen. 

Nu ook in Rafah een invasie dreigt, moeten mensen weer vertrekken. "De last is voor deze gezinnen ondraaglijk. Het is nergens veilig", schrijft UNRWA op X.

Bekijk onderstaande video, dit weten we over de situatie in Rafah:

'1,4 miljoen mensen zitten in de val': dit weten we over Rafah

03:30
"1,4 miljoen mensen zitten in de val."

Geen hulpgoederen

Er zitten ook medewerkers van de VN-organisatie zelf in Rafah. UNRWA zegt in de stad aanwezig te blijven om hulp te verlenen. Daarbij is wel nog de vraag hoe hulpgoederen aangevoerd kunnen worden. De nabijgelegen grensovergang met Egypte is ingenomen door de Israëlische krijgsmacht en er komen geen hulpgoederen meer binnen. 

Israël zei dat twee andere grensovergangen wel geopend zouden worden, al komt voor zover bekend nog altijd lang niet genoeg voedsel en brandstof het gebied binnen.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander Abed vreest dat hij Gaza niet meer uitkomt: 'Nog maar 1 procent hoop'

De UNRWA ligt sinds een paar maanden onder vuur. Twaalf medewerkers zouden mogelijk betrokken zijn geweest bij de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober. Begin dit jaar werd door veel landen de financiering van de hulporganisatie ingetrokken na beschuldigingen van Israël hierover.

Lid van Hamas

Eén van de medewerkers zou een vrouw hebben ontvoerd, een ander zou hebben deelgenomen aan het bloedbad in een kibboets waarbij 97 mensen omkwamen. De VN-organisatie ontsloeg verschillende medewerkers nadat de beschuldigingen aan het licht kwamen.

In het dossier staan onder meer de namen en functies van de UNRWA-medewerkers. Maar tot nu toe heeft Israël nog geen bewijs geleverd voor de verdenkingen, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek waarover de Britse krant The Guardian schreef. 

De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook vooralsnog door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. De commissie zei onlangs nog 68 miljoen euro extra uit te trekken voor hulp aan de Palestijnen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA
Bron: RTL Nieuws