RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Stop met geweld'

Rutte over pro-Palestijns protest: 'Gaat over grenzen heen'

Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld © ANP

"De gebeurtenissen op en rondom de Universiteit van Amsterdam in de laatste dagen, gaan duidelijk over grenzen heen." Dat laat demissionair premier Mark Rutte op socialmediaplatform X weten.

"Demonstreren mag", schrijft Rutte. "Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit." De demissionair premier roept de demonstranten op daarmee te stoppen. Gisteren greep de politie in bij demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). 

Honderden pro-Palestijnse betogers werden opgejaagd en het bleef een groot deel van de avond erg onrustig. Agenten kregen ammoniak in hun gezicht gegooid of gespoten door demonstranten. De demonstranten werden van het Rokin naar het Rembrandtplein gedreven. Bekijk de beelden hieronder: 

 

ME slaat met wapenstok door barricades studentenprotest UvA

00:49

"Steeds vaker en met steeds hardere woorden wordt het geweld in Gaza in de schoenen geschoven van Joodse Nederlanders", zei Rutte ook. "Onterecht! Het is een vorm van antisemitisme die we luid en duidelijk moeten blijven bestrijden." 

Maandag gaat Rutte in gesprek in het Catshuis met 'tal van maatschappelijke organisaties'. "Antisemitisme mag in Nederland geen plek hebben."

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf liet gisteren al weten dat hij blij is dat de Universiteit van Amsterdam aangifte heeft gedaan tegen pro-Palestijnse demonstranten. Hij is ook blij dat de politie nu heeft ingegrepen. "Dit kan gewoon niet", zei hij gisteravond bij Op1.

'Professionele relschoppers'

Hij zegt met 'afschuw' naar de beelden gekeken te hebben van betogers die vernielingen hebben aangericht, met stenen hebben gegooid en mensen hebben geïntimideerd en bedreigd. "Dat heeft natuurlijk helemaal niets met een universiteit te maken. Dat moet een plek zijn die veilig is en waar iedereen zich veilig voelt."

Gisteren heeft de UvA aangifte gedaan tegen de demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten omdat de veiligheid in en om de panden in het geding kwam. Volgens Dijkgraaf waren er niet alleen studenten en docenten onder de demonstranten, maar ook 'professionele relschoppers'.

Vrijdag
Lees ook:
Vrijdag spoeddebat over UvA-protesten, gesprek met demonstranten vruchteloos

Ook demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) haalt op X hard uit naar de demonstranten. "De relschoppers die dit op hun geweten hebben moeten de rekening en de bijbehorende straffen krijgen. Want dit accepteren we niet. Nooit."

Bron: RTL Nieuws