Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

Nieuws
Besi was donderdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs en werd bijna 5 procent hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op de grote order die de chiptoeleverancier uit Duiven heeft ontvangen. Besi meldde een bestelling te hebben gekregen voor 26 hybride bondingsystemen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Met deze systemen kunnen verschillende types chips met elkaar worden verbonden. Zo kunnen bijvoorbeeld geheugenchips aan of op een microprocessor worden geplaatst. Besi verwacht daarnaast meer orders te ontvangen voor zijn systemen van andere klanten in het tweede kwartaal.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 09:24
Afbeelding
beeld anp

Mede dankzij de koerswinst van Besi begon de AEX-index licht hoger aan de rustige Hemelvaartsdag. De hoofdindex noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 901,38 punten. Eerder deze week brak de AEX al voor het eerst in de geschiedenis door de 900 puntengrens. De MidKap daalde een fractie tot 939,36 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,1 procent en Parijs bleef vrijwel vlak.

De Londense FTSE-index won een fractie in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank laat de rente waarschijnlijk opnieuw onveranderd. Beleggers zullen dan ook vooral letten op signalen over wanneer de Britse rente gaat dalen. Op de beursvloeren wordt gehoopt op eerste renteverlaging in juni.

Gesloten

De aandelenmarkten in Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Finland bleven dicht op Hemelvaartsdag. Ook zijn veel bedrijven gesloten.

Naast Besi stonden betaalbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,5 procent. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

Ex dividend

Philips (min 0,7 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat de aandelen van het zorgtechnologiebedrijf geen recht meer bieden op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt. Ook het aandeel van technologiegroep TKH (min 3 procent) noteerde ex dividend.

Metalengroep AMG was de sterkste stijger in de MidKap, met een plus van 2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 0,5 procent, na de koerswinst van bijna 5 procent een dag eerder.

De euro was 1,0742 dollar waard, tegen 1,0752 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 79,38 dollar. Een vat Brentolie werd 0,3 procent duurder op 83,85 dollar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

Afbeelding

Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president

Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

Afbeelding

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrik..

Afbeelding

Regering Iran opereert 'zonder verstoring' na dood Raisi

De regering van Iran zegt ''zonder verstoring' te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.

Afbeelding

Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

Medische desinformatie is een 'veelvoorkomend fenomeen' in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters.

Afbeelding

Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash.