Terug naar de krant

32 betogers aangehouden bij protesten in Amsterdam, alleen in Utrecht nog protest

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Bij de demonstraties op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam en op het Rokin zijn 32 betogers aangehouden. Dat meldt de politie op X. Volgens de politie zijn zij opgepakt voor openlijke geweldpleging, mishandeling, opruiing en vernieling.

Eerder op de dag werd het Binnengasthuisterrein door de ME ontruimd. Even dreigde de situatie met honderden betogers op het Amsterdamse Rokin te escaleren, maar na charges van de ME gingen de meeste demonstranten ervan door. Een klein deel van de betogers verzamelde zich later nog op het Rembrandtplein even verderop, maar daar bleef het rustig.

Alleen in Utrecht staan nog zo’n honderd actievoerders voor het gebouw van de Universiteit Utrecht. De deuren van het gebouw zijn dicht maar binnenin bevinden zich nog actievoerders. Zij hebben sympathisanten opgeroepen om slaapspullen te brengen om zo lang mogelijk te kunnen blijven.

De bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht heeft de demonstranten een ultimatum gegeven. Als ze na 00.05 nog niet vertrokken zijn, worden ze verwijderd. Hoe dat gedaan wordt, is nog niet duidelijk.

Lees ook Biden: VS stoppen met leveren van wapens aan Israël als aanval op Rafah doorgaat

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in