Direct naar artikelinhoud
Weekendtips

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast veertien evenementen. Ga eten bij de foodtrucks van Rollende Keukens of doe mee aan een circusworkshop.

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam
Beeld Luciano de Boterman

Eten: Rollende Keukens

Dit Hemelvaartweekend wordt het Westerpark weer een groot openluchtrestaurant. Zo’n 85 foodtrucks en keukenkarren rollen het park in voor de zestiende editie van Rollende Keukens, met eten en drinken uit alle windstreken: van Marokkaans streetfood tot Hongaarse zoete hapjes. Ook zijn er drie podia met livemuziek en mobiele optredens, waarin bijna elke muzieksmaak aan bod komt.
Woensdag tot zondag, 13.00-23.00 uur, Westerpark, gratis

Circus: Circusbende op straat

Circusbende gaat de straat op met een circusvoorstelling en workshops, op het Buikslotermeerplein in Noord. Leer er acrobatische kunstjes, balanceren en jongleren, en kijk vervolgens bij de voorstelling van vier korte acts hoe de professionele acrobaten het doen. Voor het evenement kun je doneren en het is niet nodig te reserveren, maar om een plek te bemachtigen wordt aangeraden een halfuur voor het begin aanwezig te zijn.
Zaterdag en zondag, 12.00 uur (workshop) en 15.00 uur (voorstelling), Buikslotermeerplein, op donatie

Circus: Circusbende op straat

Festival: Tapt festival

Het bierfestival Tapt strijkt dit jaar neer in het Flevopark in Oost, waar op het terras uit meer dan zestig soorten bier te kiezen is, van onder meer Jopen, Brouwerij ’t IJ of Brouwerij Noordt. Naast bier proeven kan worden gedanst bij de silent disco, worden gegeten bij foodtrucks en spelletjes worden gespeeld op het veld.
Vrijdag 17.00-23.00 uur, zaterdag 13.00-23.00 uur, Flevopark, vanaf €20

Festival: Tapt festival
Beeld Ruben den Harder

Handwerk en muziek: 1 year of Knits and Notes

Knits and Notes viert haar eenjarig bestaan in de Tolhuistuin met muziek en handwerken. Knits and Notes is een initiatief dat handwerken en muziek combineert, en activiteiten organiseert waar craft-enthousiastelingen elkaar ontmoeten. Overdag is er een gratis evenement in de Tuin, met muziek en gezamenlijk haken en breien. ’s Avonds treedt Zo Lief op en worden werken van het afgelopen jaar getoond in een expositie.
Zaterdag, 17.00-23.00 uur, Tolhuistuin, buitenprogramma gratis, binnenprogramma €17,50

Handwerk en muziek: 1 year of Knits and Notes
Beeld Dorien Pfauth

Markt: De BraderIJ

Op Moederdag kun je struinen over de braderie aan het IJ bij de VerbroederIJ in Noord, dit keer in het thema van duurzaamheid. Op de vrijmarkt zijn handgemaakte sieraden, vintage kleding en kunst van buurtgenoten te vinden. Ook zijn er workshops en voorstellingen. De dag wordt afgesloten met een jamsessie, AmsterJam 750, om alvast af te tellen naar het 750-jarig jubileum van de stad.
Zondag, vanaf 12.00 uur, VerbroederIJ, gratis

Markt: De BraderIJ
Beeld Almicheal Fraay

Expositie: Art on Paper

Een expositie met alleen kunstwerken van of met papier: in de Gashouder zijn dit weekend allerlei werken tentoongesteld, waarbij papier als materiaal centraal staat. Er zijn tekeningen met potlood, houtskool of acryl, maar ook ruimtelijke werken.
Vrijdag tot zondag, 11.00-19.00 uur, Gashouder, €18,50

Markt: Het Grote Ruilfestival

Ruil je oude kleren, apparaten, boeken of iets uit je interieur voor een nieuw item uit dezelfde categorie bij het Grote Ruilfestival in de Hallen. Bewoners en organisaties uit Oud-West slaan de handen ineen voor een duurzame buurt. Neem iets mee en neem iets anders mee naar huis. Kapotte elektronica of kleding kan ook worden gerepareerd bij het Repair Café, en er zijn workshops waar je leert kleding te upcyclen.
Zaterdag, 12.00- 17.00 uur, De Hallen, gratis

Markt: Het Grote Ruilfestival

Wandeling: Tuintrail Wandeldag in Noord

Ontdek de tuinparken van Noord tijdens de Tuintrail Wandeldag. Kies een van de uitgezette routes: een landelijke route van 12 kilometer of stedelijke route van 13 kilometer. De wandelingen zijn uitgerust met luisterverhalen door stadsecologen en tuinders, waardoor je leert over de biodiversiteit van de parken en het ecologische bosbeheer. Voor de kinderen is er ook een Kaboutertrail: een speurtocht door Tuinpark Tuinwijck.
Zaterdag, 9.00-16.00 uur, Tolhuistuin, gratis

Wandeling: Tuintrail Wandeldag in Noord
Beeld Vera Duivenvoorden

Workshop: SoundLAB (7+)

Maak kennis met onbekende instrumenten als de Dato of hothand en ontdek hoe normale gebruiksvoorwerpen ook als instrument kunnen worden gebruikt. Bij SoundLAB leer je onder begeleiding over allerlei elektronische en akoestische instrumenten, sommige gecreëerd voor de workshop. Aan het eind is het mogelijk om samen een muziekstuk te maken.
Zondag, 13.00 uur, Muziekgebouw, €9,50 (kind) €12,50 (volwassene)

Workshop: SoundLAB (7+)
Beeld Bart Grietens

Voorstelling: Perec Poëzieboys

De Poëzieboys Jos en Joep presenteren de wereld van de Parijse taalkunstenaar Georges Perec. De voorstelling is een ode aan de bijzondere schrijver, die wordt gezien als een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Zo bedacht hij taalspelletjes en opdrachten voor zichzelf, zoals het schrijven van een roman zonder de letter ‘e’ te gebruiken. De Poëzieboys brengen met veel humor de dichtkunst dichter bij het grote publiek.
Zaterdag, 20.30 uur, zondag 16.00 uur, Theater Bellevue, vanaf €12,50

Voorstelling: Perec Poëzieboys
Beeld André Jäger

Film: The Persian Version

In Cinema de Vlugt is een familiefilm te zien vanuit een Iraans-Amerikaans perspectief: The Persian Version is een komische drama over een Iraanse jonge vrouw in New York, die een balans probeert te vinden tussen haar botsende werelden. Wanneer haar familie onverwacht samenkomt voor een reünie, worden familierelaties opnieuw verkend en een familiegeheim onthuld.
Zaterdag, 18.45 uur, Cinema de Vlugt, €12

Molens: Nationale Molendagen

Dit weekend zijn de Nationale Molendagen, onder meer de Amsterdamse molen D’Admiraal in Noord is open voor bezoek. Kijk rond in deze molen uit 1792, de molenaar demonstreert het reilen en zeilen van de molen. Proef het Krijtmolenbier dat gebrouwen wordt voor D’Admiraal. Dit weekend zijn in Amsterdam ook de Molen van Sloten en de Gemeenschapsmolen open.
Zaterdag en zondag, 10.00-17.00 uur, D’Admiraal, gratis

Opera: Orphée et Eurydice

Deze opvoering van de opera Orphée et Eurydice door de Nederlandse Reisopera vertelt de mythe van Orpheus, die zijn geliefde Eurydice na haar dood wil terughalen uit het dodenrijk. Orpheus riskeert zijn eigen leven door af te dalen naar de onderwereld en wordt door mythische wezens tegengehouden. Wanneer hij zijn vrouw eindelijk vindt, verliest hij haar op de terugweg naar de werkelijke wereld opnieuw. Anders dan de klassieke mythe, eindigt deze versie van het verhaal door componist Gluck met een positieve noot.
Zondag, 19.00 uur, Carré, vanaf €26,50

Opera: Orphée et Eurydice
Beeld Rien de Jager

Festival: Proef Pampus

Bij het historische forteiland Pampus is er een familiefestival. Dit jaar staat het in het teken van het thema energie, omdat het eiland sinds dit jaar draait op zelfopgewekte groene energie. Naast het bezoeken van het fort, eten en livemuziek, kun je bij het Pampus Lab een eigen windmolen ontwerpen of een zonneprint maken. Op de Pampus Timmerwerf hamer je een hut in elkaar. Tijdens het festival zijn er extra afvaarten naar het eiland, vanaf Muiden, Amsterdam en IJburg.
Donderdag tot zondag, 11.00-18.00 uur, Pampus, €14 (kind) en €18,50 (volwassene)