RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Overeenkomst bereikt'

Eisen demonstranten Iers Trinity College ingewilligd, protest opgeheven

Een demonstrant voor het Trinity College gebouw. Beeld © ANP / Alamy Limited / Niall Carson

Studenten bij Trinity College in het Ierse Dublin zijn na vijf dagen gestopt met een protestactie op het universiteitscomplex tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook. Het universiteitsbestuur heeft hun eisen ingewilligd en stopt met investeren in bepaalde Israëlische bedrijven.

In een verklaring op haar website zegt de universiteit dat er 'een overeenkomst is bereikt' na 'succesvolle gesprekken tussen het senior management van de universiteit en de demonstranten'. 

'Macht van de studenten'

Laszlo Molnarfi, voorzitter van de studentenvakbond, zei dat de verklaring van het universiteitsbestuur een 'bewijs is van de macht van de studenten'.

Trinity College zegt dat het stopt met investeren 'in Israëlische bedrijven die activiteiten hebben in de bezette Palestijnse gebieden en in dit opzicht op de zwarte lijst van de VN staan'. De campus, die deels gesloten was, gaat opnieuw open.

Studentenactivisten begonnen het protest vrijdag, nadat ze van het universiteitsbestuur een boete van 214.000 euro kregen opgelegd om verstoringen door eerdere betogingen.