Ga naar de inhoud
Goal De Ligt afgekeurd

Samenvatting: Real Madrid naar finale Champions League na zinderende slotfase

Beeld © ANP

Real Madrid heeft zich geplaatst voor de finale van de Champions League. In een zinderende halve finale boog de Spaanse recordkampioen in de laatste vijf minuten een achterstand om en versloeg Bayern München met 2-1.

Real had met het 2-2 gelijkspel in de heenwedstrijd in München vooraf de beste papieren. De thuisploeg koos van begin af aan de aanval en had het initiatief. Het leidde tot verschillende kleinere en grotere kansen, vooral van de ongrijpbare Vinicius maar Bayern kon rekenen op het nodige fortuin of anders op de betrouwbare sluitpost Manuel Neuer. De Duitse ploeg, met Matthijs de Ligt centraal achterin, stelde daar zelf weinig tegenover.

Counter

Maar hoe langer het 0-0 bleef, hoe meer er rekening werd gehouden met een doelpunt van Bayern en dat kwam er ook. Ruim een uur lang had Real nauwelijks iets te duchten gehad, maar de eerste de beste echt goed uitgevoerde counter van Bayern was meteen raak. De Canadees Alphonso Davies haalde uit van buiten de zestien.

Blijkbaar was het het zetje dat de Madrileense voorhoede nodig had om het vizier op scherp te krijgen: nog geen vijf minuten later lag de bal in het netje. Maar 1-1 was het niet. de VAR greep in en het doelpunt van Federico Valverde werd afgekeurd, omdat er een nogal opzichtige overtreding aan vooraf gegaan was.

De gelijkmaker kwam pas in de absolute slotfase. Juist toen Real al een tijd niets meer wist af te dwingen, blunderde de Duitse doelman. Neuer, die zijn ploeg in de eerste helft bijna in zijn eentje in de wedstrijd had gehouden, bracht nu eigenhandig Real terug in de wedstrijd door een simpele bal uit zijn handen te laten vallen. Joselu kon in de 88ste minuut eenvoudig intikken.

Opnieuw Joselu

Nog geen twee minuten later kende de wedstrijd een zinderende apotheose toen opnieuw Joselu scoorde. De vlag van de grensrechter ging omhoog, maar weer greep de VAR in. De aanvaller stond geen buitenspel, en het doelpunt telde. Bayern kon in de resterende acht minuten blessuretijd geen potten meer breken.

Real mag het in de finale opnemen tegen Borussia Dortmund, dat in de andere halve finale afrekende met Paris Saint-Germain.

Bekijk ook: Samenvatting halve finale Real Madrid - Bayern München