Direct naar artikelinhoud
ReportageUniversiteit van Amsterdam

Onder luid geraas verdwijnt de barricade in de gracht, terwijl de demonstranten worden afgevoerd

Politieagenten proberen demonstranten op het Rokin tegen te houden.Beeld ANP

Opnieuw grijpt de politie hard in bij een bezetting van de Universiteit van Amsterdam. Demonstranten kregen klappen met de wapenstok en werden met geweld afgevoerd. In totaal werden 36 mensen opgepakt.

Een gele shovel rijdt richting de barricade die demonstranten hebben opgeworpen aan de Grimburgwal. Een schep vol straatstenen, fietsen, bureaustoelen en pallets gaat omhoog, en verdwijnt met luid geraas in de gracht.

ME’ers lopen langs met arrestanten, meest tieners en twintigers. Een agent drukt met zijn onderarm het hoofd van een jonge vrouw omlaag, haar handen zijn geboeid op haar rug. Een jongen wordt door agenten op zijn knieeën gedrukt en gefouilleerd. Een vrouw stribbelt tegen terwijl ze wordt weggedragen. Langs de omringende grachten worden een paar honderd steundemonstranten op afstand gehouden door een extra linie ME’ers.

Voor de tweede keer deze week eindigde woensdag een Palestina-demonstratie in Amsterdam met geweld, nadat onderhandelingen tussen de UvA en de activisten op niets zijn uitgelopen. De politie vraagt de demonstranten in en rond de gebouwen Oudemanhuispoort en het Binnengasthuisterrein via megafoons meerdere keren om te vertrekken. Een deel van activisten doet dat. Kort daarna grendelt de politie vluchtwegen af met hekken en grijpt in. De situatie is daarna moeilijk te overzien. Het publiek wordt steeds verder weg gedreven. Iedereen die op dat moment nog binnen de hekken staat heeft pech.

Demonstranten maken knor-geluiden tegen de politie

“Shame on you” (schaam je), scandeert een groep tegen de oprukkende agenten, of ze maken knorrende varkensgeluiden. De hoofden van de mannen (en een enkele vrouw) van de politie en ME staan grimmig. Sommigen dragen een bivakmuts. “Doe normaal! Ik ben gewoon een student!”, roept een vrouw die met boeien aan een hekje is vastgezet. “Dat zal wel ja”, reageert een diender. “Niet op reageren”, zegt zijn collega.

Een shovel verwijdert een barricade aan de Grimburgwal.Beeld Marten van de Wier

Een groepje afgevoerde demonstranten − merendeels vrouwen − zijn tegen een hekje gezet net buiten het gewoel. Als een van hen het bewustzijn verliest, ontstaat er paniek bij het groepje. Twee vrouwen roepen indringend en herhaald om een ambulance. Tot hun frustratie duurt het enkele minuten voor de agenten via hun portofoon om hulp vragen. Een activiste met een hesje met ‘paramedic’ snelt toe en verleent eerste hulp, en legt de demonstrante in de stabiele zijligging. “Ze haalt nauwelijks nog adem”, roept ze naar de agenten.

De tientallen overgebleven demonstranten, omsingeld door een cordon ME’ers, zetten om de beurt een spreekkoor in. “Every time the media lies, another child in Gaza dies” (‘Elke keer dat de media liegen, sterft er weer een kind in Gaza’), zo scandeert een jongen de longen uit zijn lijf. “Free, free Palestine!” Als hij uitgeput zijn mond houdt en een ander het overneemt, krijgt hij een knuffel van degene naast hem.

Bureaustoelen drijven in de gracht

De gracht ligt inmiddels vol met drijvende bureaustoelen en stukken hout. De barricade verdwijnt nog steeds hap voor hap in het water. De onwel geworden demonstrante is weer bijgekomen. Ze ligt tegen een medestander en staart verdwaasd voor zich uit. De ambulance is weer vertokken. Ook de 21-jarige Kaya Shines zit tegen het hekje, een blauw oog als getuige van haar ontmoeting met een wapenstok. “Ik stond achter de barricades toen de politie kwam. Ik wilde een meisje helpen dat een stuk kleiner was dan ik”, zegt ze. “Ik heb geprobeerd haar weg te trekken, maar we kregen allebei klappen.”

Studenten willen dat het universiteitsbestuur de banden met Israëlische universiteiten verbreekt.Beeld Marten van de Wier

Shines was niet bij de eerdere protesten − ze moest werken. Maar vandaag is ze na haar werk gekomen. “Ik had wel verwacht dat de politie met geweld zou ingrijpen. Juist daarom wilde ik er zijn, om ze te steunen”, zegt ze. “Als de demonstranten hier geen gebouwen zouden bezetten, en barricades zouden opwerpen, dan zou er niet zoveel aandacht zijn. We moeten wel andere vormen van actie in zetten”, vindt ze.

Inmiddels is de stemming van de agenten aan de Grimburgwal ontspannen. De activisten die nog bij het hek zitten, waaronder Shines en twee ‘paramedics’, hoeven niet het politiebusje in. Gelaten loept het zestal langs de gracht in de richting van hun vrienden achter de linies van de ME. Het protest verplaatst zich naar andere plekken in de stad. Op het Rokin wacht een nieuwe confrontatie tussen betogers en de politie.

Nieuwe groepen demonstranten bouwen met frisse krachten barricades. Opnieuw moet de ME charges uitvoeren, en opnieuw weigert een groep te vertrekken.

Lees ook:

Studenten, docenten en sympathisanten: wie zijn de UvA-demonstranten?

Naast studenten en docenten trekken de pro-Palestijnse demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam ook andere betogers aan. Wie zijn de demonstranten?