RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
At deel brein op

Amerikaanse presidentskandidaat had een lintworm in zijn hersenen

Robert Kennedy Beeld © ANP

De Amerikaanse onafhankelijke presidentskandidaat Robert Kennedy, die bij de komende verkiezingen de strijd wil aangaan met Donald Trump en Joe Biden, blijkt een worm in zijn hoofd te hebben gehad. De parasiet at een deel van zijn hersenen op.

Kennedy, een neef van de vroegere president John F. Kennedy, maakte dit zelf bekend in een interview met de New York Times. De parasiet veroorzaakte problemen in 2012. Hij leed toen aan geheugenverlies en bleek mentaal niet altijd even scherp. Artsen dachten aan een hersentumor, maar het bleek een lintworm te zijn.

Volgens zijn campagneteam heeft hij die waarschijnlijk opgelopen tijdens een van zijn reizen in Afrika, Zuid-Amerika of Azië toen hij nog milieuadvocaat was.

Inmiddels volledig hersteld

Kennedy's woordvoerder zegt dat hij inmiddels volledig hersteld is en dat er niets mankeert aan zijn hersens. Ze reageerde lachend op de vraag of zijn gezondheidsproblemen een rol kunnen spelen bij de presidentsverkiezingen. "Dat is een hilarische suggestie, gezien de concurrentie."  

De
Lees ook:
De vloek van de familie Kennedy: moord en dodelijke ongelukken

Met zijn 70 jaar is Kennedy jonger dan de Democraat Joe Biden (81) en de Republikein Donald Trump (77). Kennedy presenteert zichzelf als de relatief jonge en fitte kandidaat. 

Geen serieuze kans

Kennedy maakt net als elke eerdere onafhankelijke kandidaat bij de presidentsverkiezingen, geen serieuze kans op het Witte Huis, maar zijn kandidatuur kan desondanks bepalend zijn. Als hij in één of meerdere 'swing states' veel stemmen bij Trump of Biden weghaalt, kan dat de doorslag geven wie de verkiezingen wint.  

Amerikaanse media en commentatoren vragen zich nu hardop af bij welke kandidaat Kennedy meer kiezers weg zal snoepen. Hij gold altijd als een enigszins prominent lid van de Democratische partij, maar sommige van zijn denkbeelden liggen meer op één lijn met een deel van Trumps achterban. Zo is Kennedy een verwoed complotdenker, is hij fel tegen vaccinaties en gelooft hij dat genderdysforie wordt veroorzaakt door chloor in het drinkwater.   

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Bron: RTL Nieuws