Direct naar artikelinhoud
ReportageDomplein

Universiteitsgebouw in Utrecht ontruimd, demonstranten afgevoerd met bussen

Honderden demonstranten hebben zich verzameld op de Drift, waar het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht staat.Beeld ANP / Josh Walet

Voor de tweede dag op rij is in Utrecht door studenten gedemonstreerd. De demonstranten eisen dat de Universiteit Utrecht (UU) alle banden met Israël verbreekt. Daarnaast demonstreerden ze tegen de politie-inzet van een dag eerder. Het universiteitsgebouw is ontruimd.

Als ‘s middags het protest op het Domplein in Utrecht begint, niet geheel toevallig tegenover het Academiegebouw, is er zo’n honderd man op de been. Dat aantal groeit snel naar twee- tot driehonderd. Ze hebben vlaggen, spandoeken en borden bij zich en schreeuwen leuzen: ‘UU shame on you’, ‘Boycot Israel’ en ‘Joe Biden terrorist’.

Lange tijd verloopt het protest zonder noemenswaardige incidenten. Aan het begin van de avond betreden enkele tientallen demonstranten de bibliotheek van de universiteit.

De demonstratie is georganiseerd met de hulp van docenten van de universiteit, die geschrokken zijn van de reactie van de UU op het protest van dinsdag. Daar maakte de Mobiele Eenheid een einde aan de demonstratie op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek.

De UU verstuurde woensdagochtend een mail aan alle studenten en legde daarin uit wat er volgens hen was gebeurd: ‘Anton Pijpers, de voorzitter van het College van Bestuur (CvB), was op locatie aanwezig en heeft meermaals aangeboden om met een delegatie van de groep die demonstreerde te overleggen. Dit aanbod is elke keer geweigerd. (...) Na intensief overleg met politie en gemeente hebben we de politie moeten vragen om de bezetting op het terrein van de bibliotheek te beëindigen.’

Masterstudent Raha*, die aanwezig is op het Domplein, was een van de organisatoren van het protest van dinsdag en legt uit waarom ze dat weigerden. “Het was een vreedzaam protest, maar we waren daar niet voor conversatie. De misdaden die Israël pleegt zijn te ernstig, daar valt niet over te discussiëren. We zijn al maanden bezig om onze standpunten aan te kaarten bij het CvB met brieven, soms ondertekend door wel duizend studenten, maar er wordt gewoon niet naar geluisterd.”

Vergelijking met Rusland

Meerdere demonstranten op het Domplein maken de vergelijking met de reactie van de universiteit op de Russische inval in Oekraïne. “Toen duurde het twee weken voordat de UU de banden met Rusland had verbroken, en terecht. Nu wil de UU ‘neutraal’ zijn, maar dan kies je in mijn ogen de kant van Israël”, zegt geneeskundestudent Amber*, die een trui draagt met als opdruk een kaart van Palestina en een Palestijnse vlag als cape om zich heen heeft geslagen.

Ook zij was bij het protest van dinsdag. “We werden door de politie in een stadsbus afgevoerd naar Houten. Vanaf daar moesten we het verder maar uitzoeken. Ik heb een taxi gepakt naar mijn huis in Zeist.”

“Toen ik vanochtend wakker werd, was de mail van de universiteit het eerste wat ik zag. Dat mailtje voelde echt als een kater.” In de mail staat dat de sfeer tijdens het protest grimmig was. Amber en Raha ontkennen dat. “Toen ik las dat er vandaag weer een protest kwam, heb ik getwijfeld of ik weer zou komen. Ik ben blij dat ik ben gegaan. Het is fijn om te zien dat er zoveel mensen zijn.”

‘De ME inzetten, dat gaat te ver’

Gepensioneerd hoogleraar Siem* staat samen met zijn vrouw op het plein omdat ze tegen de oorlog zijn, maar ook omdat ze zijn geschrokken van de reactie van het CvB op het protest van dinsdag. “De ME op je eigen werknemers en studenten afsturen gaat mij echt te ver.”

Hij heeft een poster bij zich waarop zijn standpunten staan uitgeschreven. Naast een oproep voor academische vrijheid en het afkeuren van geweld tegen eigen werknemers en studenten, staat er nog een boodschap op: “Protesteren tegen de oorlog en tegen de regering van Netanyahu is geen antisemitisme. Het stoort mij dat we dat in de politiek steeds horen.”

*Geen van de gesproken demonstranten wil met achternaam in de krant. Hun achternamen zijn bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:

Ook in Amsterdam wordt geprotesteerd. Wie zijn de UvA-demonstranten?

Naast studenten en docenten trekken de pro-Palestijnse demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam ook andere betogers aan. Wie zijn de demonstranten?