Direct naar artikelinhoud
Veiligheid

Golf van geweld tegen campagnevoerende politici in Duitsland roept vragen op over AfD

Franziska Giffey, de Berlijnse senator voor economische zaken, werd dinsdagmiddag aangevallen in een bibliotheek.Beeld AP

Nadat meerdere Duitse politici op campagne werden aangevallen, voeren de deelstaten een discussie over nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Duitsland bereidt zich voor op een hete verkiezingszomer. In het hele land verschijnen langs de autowegen en voetpaden kleurrijke verkiezingsposters, vaak al beklad met duivelshoorntjes of Hitler-snorren. Niet alleen mogen de Duitsers in juni naar de stembussen voor de Europese verkiezingen, in september zullen in drie Oost-Duitse deelstaten nieuwe parlementen gekozen worden.

Maar het blijft deze campagne niet bij duivelshoorntjes en Hitler-snorren op posters. Sinds begin deze maand wordt het land overvallen door een golf van fysieke aanvallen op politici. Zo werd Franziska Giffey, de Berlijnse senator voor economische zaken, dinsdagmiddag aangevallen in een bibliotheek. Een man raakte de SPD-politicus vanachter in haar nek en op haar hoofd, met een tas vol harde materialen. Giffey moest naar het ziekenhuis met hoofd- en nekklachten.

Dezelfde avond werd in Dresden een lokale politicus van de Groenen aangevallen door twee mensen, terwijl ze in de stad verkiezingsposters ophing. De twee verdachten (24 en 34 jaar) verscheurden eerst posters terwijl ze de politicus beledigden en bedreigden, om haar vervolgens te bespugen. Volgens de politie zouden de twee eerder bij een groep hebben gestaan waar een Hitlergroet werd gemaakt.

Geopereerd aan zijn gezicht

In Dresden werd vorige week vrijdag al Europarlementariër Matthias Ecke aangevallen. De SPD-politicus plakte ook verkiezingsposters in de stad, toen vier jongens van 17 en 18 jaar oud hem aanvielen. Door de klappen die hij kreeg moest Ecke geopereerd worden aan zijn gezicht. Diezelfde avond kreeg een politicus van de Groenen in Dresden klappen bij het ophangen van verkiezingsposters.

Ook in andere steden nam afgelopen week de agressie jegens politici toe. Toen Bondsdaglid Kai Gehring en collega Rolf Fliss van de Groenen na een partij-evenement in Essen naar huis liepen, raakten ze in gesprek met een paar burgers. Al snel kreeg het vriendelijke gesprek een nare wending en werd een klap uitgedeeld. In Brandenburg belaagde een boze menigte Bondsdagvoorzitter Katrin Göring-Eckhardt (Groenen) in haar auto, waardoor ze pas na een uur kon wegrijden.

Dinsdag vergaderden de binnenlandministers van de deelstaten over mogelijke maatregelen om politici beter te beschermen tegen aanvallen in verkiezingstijd. Ook klinken weer geluiden om de partij AfD te verbieden. Zo zei Martin Schirdewan, de leider van Die Linke, maandag dat die partij met name ‘een angstklimaat’ probeert te creëren. Ook minister van defensie Boris Pistorius (SPD) legde de link met de partij: “De AfD is gedeeltelijk rechts-extremistisch en het wordt tijd dat we die partij als zodanig gaan behandelen.”

Rechts-extremistische scene

In hoeverre de AfD verantwoordelijk gehouden kan worden voor de golf van agressie is onduidelijk. Ook een AfD-politicus werd vorige week aangevallen bij een verkiezingskraampje, iets wat donderdag weer gebeurde. Toen werden twee leden van deze partij belaagd, zowel verbaal als fysiek, en raakten hierbij lichtgewond, meldde de politie. Het voorval deed zich in Stuttgart voor bij het deelstaatparlement. De AfD’ers, die lid zijn van dat parlement, stonden op het moment bij een informatiestand flyers uit te delen. De belagers gingen eerst met een spandoek voor het kraampje staan, waarna de aanvaring fysiek werd. Twee vrouwen van 19 en 23 jaar zijn aangehouden, een vrouw van in de 20 en een man van begin 20 worden nog gezocht.

Wel is inmiddels duidelijk dat een aantal verdachten uit de rechts-extremistische scene komen. Zo hoorde het viertal dat vrijdag Europarlementariër Ecke aanviel, bij de in februari opgerichte jongerengroep Elblandrevolte die de straten opgaat met slogans als ‘Wij zijn de jeugd zonder migratieachtergrond’.

Bondskanselier Olaf Scholz noemde de aanvallen op politici woensdag “schandalig en laf”. Er gaan in de Duitse politiek stemmen op om dit soort aanvallen strenger te bestraffen.

Vanuit het ziekenhuis plaatste Ecke maandag een selfie op X, met een blauw oog en pleister op een wang. Zijn partij liet maandag weten dat de Europarlementariër na zijn verblijf in het ziekenhuis vastberaden is om door te gaan met zijn verkiezingscampagne en zich sterker voor democratische waarden in zal zetten. ‘Niemand zou in een democratie bang moeten zijn om voor zijn mening uit te komen’, schreef Ecke.

Lees ook:

Het Duitsland van vandaag denkt terug aan de moord op Rathenau

Op de middag van 24 juni 1922 stond het in de krant: ‘Minister van buitenlandse zaken Rathenau vermoord’. ‘Men had het gevoel dat de grond onder de voeten wegzonk.’