Direct naar artikelinhoud
Films van de week: The Beast, The Beatles, The Sweet East, Knox Goes Away & Mothers’ Instinct
Filmrecensies

Films van de week: The Beast, The Beatles, The Sweet East, Knox Goes Away & Mothers’ Instinct

Hier vindt u een overzicht van de films die deze week door de recensenten van Trouw zijn besproken.

The Beast

The Beast is een de beeldschone, romantische tijdreisfilm van Bertrand Bonello. In The Beast – of in goed Frans La Bête – neemt Bonello ons mee op een complexe ontdekkingsreis door een wereld waarin steeds meer angst heerst, en eenzaamheid. Bonello die zich losjes baseerde op de novelle The Beast in the Jungle van Henry James, tuigt een enerverend sciencefiction-avontuur op, een angstwekkende dystopie. Hij toont een wereld op drift, waarin de mens zich heeft uitgeleverd aan artificiële intelligentie en al zijn unieke eigenschappen in de uitverkoop heeft gegooid. Maar wat de film ook zegt: durf te voelen, neem het risico.

Lees hier de hele recensie van Belinda van de Graaf

The Beatles: Let It Be

Een feest was het, drie jaar terug, toen Sir Peter Jackson de docuserie The Beatles: Get Back presenteerde. De documentaire was samengesteld uit filmopnamen van de Get Back-sessies uit 1969, die een halve eeuw achter slot en grendel hadden gelegen. Jackson destilleerde een fabuleus gerestaureerde film uit het oude Beatles-materiaal. Het was een traktatie voor de vele fans die zich meteen afvroegen of de uit omloop geraakte documentaire Let It Be, gebaseerd op hetzelfde materiaal, niet ook gerestaureerd kon worden. Zie hier het resultaat.

Lees hier de hele recensie van Belinda van de Graaf

Mothers’ Instinct

Op het eerste gezicht lijkt Mothers’ Instinct een degelijk drama. Maar schijn bedriegt. De film begint als een drama en verandert vervolgens in een thriller. Je voelt dat de film streeft naar het soort complexe, intense, sensuele plot die je vindt in de romans van Patricia Highsmith. De eerste helft slaagt daar aardig in. In de tweede helft wordt elke gelaagdheid platgeslagen en verdwijnt elke ambiguïteit in de personages. Kijk ter vergelijking Carol van Todd Haynes nog maar eens terug. Dat is een echte Highsmith-verfilming waarin de dingen wél kloppen.

Lees hier de hele recensie van Ronald Rovers

The Sweet East

Cameraman Sean Price Williams debuteert als regisseur met een energiek, chaotisch verhaal. Williams nam zelf de 16mm-camera ter hand om ongedurig dicht in de buurt te blijven van hoofdrolspeelster Talia Ryder die als Lillian soepel en onaangedaan meebeweegt met iedere kronkel op haar pad. Lillian kruist het pad van gewelddadige complotdenkers en van ‘artivisten’, artistieke punkers die leven van eten uit vuilnisbakken. Ze ontmoet een universitair docent met nazisympathieën en wordt aangesproken door filmmakers die haar in hun kostuumdrama willen. Neemt Lillian een voorschot op het volwassen leven dat haar te wachten staat? Heel helder spreekt de film zich niet uit... The Sweet East heeft een aanstekelijk vrije, anarchistische filmstijl die ronduit verkwikkend is.

Lees hier de hele recensie van Remke de Lange

Knox Goes Away

Met Knox Goes Away maakt Michael Keaton zijn tweede film als regisseur, na The Merry Gentleman, waarin hij in de hoofdrol hetzelfde beroep had. Wonderlijk genoeg kiest Keaton eerder voor een pragmatische dan emotionele aanpak van een film die moeizaam in elkaar steekt, al is het maar vanwege de wisselende perspectieven. Terwijl Knox zich vastbijt in een complex stappenplan rond bloed en vingerafdrukken, kijken wij ook mee met de detectives die hem op de hielen zitten. Het levert lollige kantoorhumor op die de spanning weinig goed doet.

Lees hier de hele recensie van Remke de Lange