RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Huisdieren

Dit is de onmisbare functie van de snorharen van een kat

Niet alleen veel mensen, maar ook sommige dieren hebben snorharen. Toch hebben deze snorharen bij dieren meestal een heel andere functie dan bij ons. Sterker nog, bij katten is deze functie dusdanig belangrijk dat ze zelfs onmisbaar zijn. Wat snorharen precies doen en waarom deze zo belangrijk zijn lees je hier en zie je in de video van Dierenarts Piet.

Extra zintuig

Katten gebruiken hun snorharen – ook wel tastharen genoemd – in tegenstelling tot mensen voornamelijk als extra zintuig. En waarbij de snorharen bij een mens rondom de mond zitten, heeft een kat ook tastharen rondom de ogen, neus, bovenlip en zelfs op de achterkant van de pootjes. Ook zijn deze haren vergeleken met onze snorharen een stuk gevoeliger. Zodra de snorharen buigen, komt dit in contact met het bloed en de zenuw waaraan de snorhaar vastzit waarna deze signalen worden doorgegeven. Zo kunnen ze zelfs al een heel klein beetje tocht voelen met hun tast haartjes.

Daarnaast kunnen ze ook in het donker beter zien waar hun prooi is of waar ze heen moeten. Tot slot zijn de snorharen van een kat vaak even breed als hun lichaam. Hierdoor kunnen ze goed meten of ze met hun hele lijf ergens doorheen passen. 

Waarom
Lees meer
Waarom katten zo graag in een kartonnen doos zitten

Aha! 

Heb jij wel eens een kat eten zien pakken uit zijn voerbakje om het vervolgens op de grond neer te leggen en vanaf daar verder te eten? Dit kan kloppen! Voor katten is het best vervelend om uit een diep bakje te drinken of eten. Zodra een kat met zijn snuit in een bakje moet, buigen de snorharen, wat niet fijn is voor de kat. Ze vinden het daarom prettiger om van een platter bord te eten, zodat de snorharen niet buigen. 

In de video hieronder vertelt dierenarts Piet je nog meer over de belangrijke functies van de snorharen van een kat. 

Dierenarts Piet vertelt je alles over de snorharen van katten

04:10

Katten adopteren?

Butler en Speck uit de bovenstaande video zijn broertjes van ongeveer 11 maanden oud en beiden gecastreerd. Zij zoeken samen nog een nieuw thuis waarin ze met liefde opgevangen kunnen worden. Ben jij geïnteresseerd? Kijk op verhuisdieren.nl en meld je aan!

Dit
Lees meer
Dit is dus waarom katten altijd met hun voorpootjes 'kneden'
Dit is een artikel van