Direct naar artikelinhoud
Palestinademonstratie

Gewonden bij UvA-blokkade, ME zet shovel en wapenstokken in

Politie arriveert bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA).Beeld ANP

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de UvA blokkeerden, werden opgepakt en afgevoerd door de ME. Zeker twee mensen zijn gewond geraakt.

De barricades die de demonstranten hadden opgeworpen zijn zo goed als helemaal doorbroken door de politie. Op een livestream van AT5 is te zien dat enkele mensen gewond worden weggedragen. Een verslaggever van Trouw ter plaatse meldt dat twee demonstranten tijdelijk hun bewustzijn verloren.

Het gaat om twee demonstranten die al gearresteerd waren. Na een kwartier kwamen er twee ambulances. De gewonden kregen warmtedekens en zijn weer bij kennis.

De demonstranten zijn richting het UvA-gebouw gedreven, waar agenten soms ook met wapenstokken slaand door de menigte dringen. Aan de overkant van de gracht staan honderden medestanders, die leuzen roepen zoals ‘shame on you’ en ‘free free Palestine’. De politie is bezig de aangelegen grachten schoon te vegen. Het publiek is meermaals verzocht om te vertrekken. De meeste mensen geven gehoor aan die oproep.

Shovel en wapenstokken

Een gros van de demonstranten is ook vertrokken. De meeste verdwijnen in arrestatiebusjes. Terwijl de eerste groep wegliep, werd er gezegd dat er geweld gebruikt zal worden door de politie. De ME plaatste een hek waardoor mensen niet meer naar binnen maar, zo leek het, ook niet meer naar buiten kunnen.

Zo’n twintig busjes van de politie en de Mobiele Eenheid (ME) stonden opgesteld in de buurt van het Binnengasthuisterrein. Bezetters bij het UvA-terrein gooiden met spullen naar de politie en de politie sloeg met wapenstokken. Ook werd een shovel ingezet. Demonstranten achter de barricade spoten met brandblussers op de ME.

Overleg met universiteitsbestuur mislukt

Het Binnengasthuisterrein wordt sinds dinsdagmiddag bezet door actievoerders die willen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt. Woensdag kwamen en gingen gedurende de dag honderden demonstranten.

Gesprekken tussen een afvaardiging van hen met het universiteitsbestuur zijn mislukt. De UvA schrijft op haar website: ‘Ondanks inzet en bereidheid van beide kanten om het gesprek te voeren, komen we er samen op dit moment niet uit. Er zit geen ruimte in de eisen die de actievoerders hebben geformuleerd.’

De UvA stelt niet aan alle eisen tegemoet te kunnen komen. Wel is het gevraagde overzicht gepubliceerd van samenwerkingsverbanden van onderzoekers, waar ook Israëlische wetenschappers aan deelnemen. Dat was een van de eisen van de actievoerders.

Universiteit Brussel stapt uit project met Israëlische partners

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stapt uit een internationaal samenwerkingsproject met Israëlische partners. Het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar kunstmatige intelligentie waaraan onder meer twee Israëlische instellingen deelnemen. De beslissing volgt op de ‘onaanvaardbare’ escalatie van het conflict tussen Israël en de militante Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook, laat de VUB weten.

De Brusselse universiteit zei eerder al meer duidelijkheid te willen geven over de lopende samenwerking met Israëlische universitaire instellingen of bedrijven. De VUB gaat ook zes andere projecten waarbij een Israëlische partner is betrokken, onderwerpen aan een grondige screening. Het gaat om samenwerking binnen het Europese Horizon-programma waarmee de Europese Unie onderzoek financiert, en waaraan ook Israëlische instellingen kunnen deelnemen.

Geen enkele van deze projecten ‘heeft een band met militaire toepassingen’, benadrukt de VUB. Ook werkt de universiteit niet rechtstreeks met Israël. (ANP)

Lees ook:

Studenten, docenten en sympathisanten: wie zijn de UvA-demonstranten?

Naast studenten en docenten trekken de pro-Palestijnse demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam ook andere betogers.